Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο South Australia μελέτησε κατασκευασμένα σωματίδια καθαρής άμμου, ως μια νέα φαρμακευτική μέθοδος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές με την χρήση πορωδών σωματιδίων πυριτίου κατάφεραν να μειώσουν την απορρόφηση υδατανθράκων και λίπους από το σώμα. Τα κατασκευασμένα σωματίδια πυριτίου έχουν αυξημένη επιφάνεια με αποτέλεσμα να μπορούν να συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες πεπτικών ενζύμων, λιπών και σακχάρων από το γαστρεντερικό σύστημα παρεμποδίζοντας την απορρόφηση τους από το σώμα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα κατασκευασμένα σωματίδια θα είναι πιο ήπια στο γαστρεντερικό σύστημα και με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για την παχυσαρκία, όπως το Xenical, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται στην εποχή μας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την δράση των σωματιδίων του πυριτίου σε εργαστηριακό περιβάλλον υπό προσομοιωμένες συνθήκες δημιουργώντας ένα τεχνητό γαστρεντερικό σύστημα με την χρήση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος και κατέληξαν ότι σωματίδια με εύρος 6 -10 nm είναι ιδανικά για να παρεμποδίσουν την απορρόφηση λιπών και σακχάρων. Στην επόμενη φάση οι επιστήμονες θα μελετήσουν των επίδραση αυτών των σωματιδίων σε ζώα με διαφορετικά μοντέλα παχυσαρκίας.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι μια έρευνα σε πολύ πρώιμα στάδια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Xenical, που χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της παχυσαρκίας έχει πάρα πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια, μετεωρισμό και κοιλιακό πόνο, και για αυτό άλλωστε έχει εγκαταλειφθεί ως μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Για την ώρα η σωστή διατροφή και η άσκηση παραμένουν ως οι κορυφαίες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: MDPI