Σύμφωνά με νέα έρευνα που διενέργησαν οι ερευνητές στο Περιεκτικό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ένα μείγμα προερχόμενο από το μπρόκολο είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού: δηλαδή στο μικρό αριθμό κυττάρων που ευθύνονται για την ανάπτυξη όγκων.
Η μελέτη έλεγξε την επίδραση της σουλφοραφάνης, ενός συστατικό που υπάρχει στα μπρόκολα και στους βλαστούς τους, τόσο πάνω σε ποντίκια, όσο και σε κυτταροκαλλιέργειες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η σουλφοραφάνη στόχευε και εξολόθρευε τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου και παράλληλα εμπόδιζε την ανάπτυξη νέων όγκων.
Ο συντάκτης της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου στο Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Κολλεγίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ερευνητής στο Περιεκτικό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου, ο Δρ. Duxin Sun δήλωσε: «Η σουλφοραφάνη έχει μελετηθεί και στο παρελθόν για τις συνέπειες που έχει ενάντια στον καρκίνο, όμως αυτή η μελέτη δείχνει πως τα οφέλη της βρίσκονται στο γεγονός ότι παρεμποδίζει τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Αυτή η νέα γνώση που αποκτήθηκε σχετικά με τις ικανότητες της δείχνει την προοπτική της σουλφοραφάνης ή του εκχυλίσματος του μπρόκολου να προλαμβάνει ή και να θεραπεύει τον καρκίνο, στοχεύοντας τα κρίσιμα βλαστικά κύτταρα της ασθένειας αυτής». Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cancer Research την 1η Μαΐου 2010.
Οι χημειοθεραπείες που εφαρμόζονται για την ώρα δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν εναντίον των βλαστικών κυττάρων και αυτός είναι ο λόγος που ο καρκίνος επανεμφανίζεται και κάνει μεταστάσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το κλειδί για τον έλεγχο του καρκίνου είναι η εξάλειψη των βλαστικών κυττάρων.
Σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια, τα οποία έπασχαν ήδη από καρκίνο του μαστού, και τους χορήγησαν ποικίλες συγκεντρώσεις σουλφοραφάνης από εκχύλισμα μπρόκολου. Έπειτα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες καθιερωμένες μεθόδους για να εκτιμήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου που υπήρχε εντός των όγκων. Αυτές οι μετρήσεις, μετά από τη θεραπεία με σουλφοραφάνη, έδειξαν μια μείωση στον πληθυσμό των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου, καθώς και μια μικρή επίδραση πάνω στα υγιή κύτταρα. Επιπρόσθετα, τα καρκινικά κύτταρα των ποντικιών που είχαν δεχθεί τη θεραπεία με σουλφοραφάνη δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν πλέον νέους όγκους. Μετά από αυτό, οι ερευνητές έλεγξαν στο εργαστήριο τη χορήγηση σουλφοραφάνης σε ανθρώπινες καλλιέργειες κυττάρων με καρκίνο του μαστού, όπου διαπίστωσαν παρόμοιες μειώσεις στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης ιατρό, διακεκριμένο καθηγητή Ογκολογίας και διευθυντή του Περιεκτικού Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Max S. Wicha: «Αυτή η έρευνα μας δίνει δυνητικά μία νέα θεραπεία, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με άλλα μείγματα, ώστε να στοχεύσει ενάντια στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Η ανάπτυξη θεραπειών με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση των καρκινικών βλαστικών κυττάρων είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της ασθένειας».
Η συγκέντρωση σουλφοραφάνης που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν υψηλότερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μπρόκολου ή των βλαστών τους στη διατροφή μας. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν πως οι απαραίτητη ποσότητα για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι εφικτό να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας μέσω του εκχυλίσματος μπρόκολου, όμως οι πιθανές παρενέργειες από κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη γνωστές. Αν και το εν λόγω εκχύλισμα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής, σε μορφή κάψουλας, παρόλα αυτά οι συγκεντρώσεις σουλφοραφάνης εντός τους δεν είναι ελεγχόμενη και ποικίλει από συμπλήρωμα σε συμπλήρωμα.
Η παραπάνω μελέτη δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πειραματικά σε ασθενείς και γι’ αυτό το λόγο η χρήση συμπληρωμάτων σουλφοραφάνης στην καθημερινή διατροφή μας δεν ενδείκνυται για την ώρα.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian