Είναι η πρώτη φορά που δίνω μια συνταγή για γλυκά μέσα από την ιστοσελίδα μου, αλλά πιστεύω για αυτούς που αποφεύγουν το σιτάρι ή απλά θέλουν ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό ‘ολικής αλέσεως’ θα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Παρακαλώ απολαύστε υπεύθινα.

Μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας και σιρόπι αγαύης

Υλικά

240 γραμμάρια σπορέλαιο
240 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια κονιάκ
160 γραμμάρια χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρική
200 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γραμμάρια Αλεύρι Ζέας
2 κουταλάκια του γλυκού Mπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι:
300 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
400 γραμμάρια νερό
200 γραμμάρια σιρόπι αγαύης (αν βάλετε μέλι τότε χρησιμοποιείστε 400 γραμμάρια γιατί το σιρόπι αγαύης είναι πάρα πολύ γλυκό)
½ λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Πώς τα κάνω
Κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.

Ρίχνω το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη καρύδας, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.

Διαλύω τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω με το σύρμα, ρίχνω μέσα το αλεύρι και ανακατεύω απαλά να το πάρει το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζω 3 λεπτά. Ξαφρίζω τον αφρό. Αφήνω το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνω τα μελομακάρονα. Τα βουτάω στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Πασπαλίζω με φιστίκι ή καρύδι. Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian