Μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την νόσο του Πάρκινσον, καρδιοαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία. Επιστήμονες από την Βοστόνη επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση της μειωμένης ποσότητας βιταμίνης D στο αίμα και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από 17 διαφορετικές έρευνες από 3 διαφορετικούς ηπείρους και πιο συγκεκριμένα από 5.700 ασθενείς με καρκίνου του εντέρου και 7.100 υγιή άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι άτομα που είχαν επίπεδα βιταμίνης D κάτω του φυσιολογικού είχαν 31 % περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκινογένεση στο έντερο σε μια περίοδο πεντέμισι ετών, ενώ άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D είχαν 22 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, σημαντικό να δηλώσουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή στον γυναικείο πληθυσμό. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η βιταμίνη D συνδέεται με την εκδήλωση καρκινογένεσης στο έντερο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην πληρότητα της καθημερινής μας διατροφή.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday