Ο καφές στην εποχή μας αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα και υπολογίζεται ότι δύο δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται ημερησίως. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bath της Μ. Βρετανίας μελέτησαν την επίπτωση που έχει στον μεταβολισμό μας η κατανάλωση καφεΐνης μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου. Ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου δεν επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό μας, η κατανάλωση καφέ την επόμενη μέρα φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα 29 υγιείς άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν σε μια επιστημονική διαδικασία τριών φάσεων. Στην πρώτη φάση οι συμμετέχοντες μετά από μια νύχτα καλού ύπνου κατανάλωσαν ένα ζαχαρούχο ρόφημα ισόποσης θερμιδικής αξίας με αυτή ενός τυπικού πρωινού. Στην δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, στην οποία οι επιστήμονες τους ξυπνούσαν κάθε μια ώρα με πέντε λεπτά, κατανάλωσαν το ίδιο ζαχαρούχο ποτό. Στην τρίτη και τελευταία φάση οι συμμετέχοντες μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου κατανάλωσαν πολύ δυνατό καφέ και 30 λεπτά αργότερα κατανάλωσαν το ζαχαρούχο ποτό. Οι επιστήμονες και στις τρεις φάσεις έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου δεν επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό μετά την κατανάλωση πρωινού σε σχέση με μια φυσιολογική νύχτα ύπνου. Είναι γνωστό ότι παρελθοντικές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλαπλές νύχτες ανεπαρκούς ύπνου προκαλούν αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό μας, αλλά μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά. Η κατανάλωση καφέ όμως μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση στην ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει την ζάχαρη του ροφήματος που δόθηκε στους συμμετέχοντες. Είναι γνωστό από παρελθοντικές έρευνες ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την δράση της ινσουλίνης στο σώμα. Άρα μπορεί ο καφές να μας τονώνει το πρωί, ειδικά μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, αλλά μειώνει την δυνατότητα του σώματος να μεταβολίσει επαρκώς την ζάχαρη του πρωινού μας. Με απλά λόγια η κατανάλωση καφέ πριν το πρωινό μειώνει την δυνατότητα του σώματος να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την κατανάλωση πρωινού, και είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε το πρωινό μας πριν πιούμε τον καφέ μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η έρευνα είναι πολύ μικρή και περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να κατανοήσουμε πόσο ανεπαρκής πρέπει να είναι ο ύπνος κάποιου, έτσι ώστε η καφεΐνη να μειώνει την μεταβολική ικανότητα του σώματος.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Cambridge University Press