Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα της διατροφής έχει μεγάλη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο και έχουν θεραπευτεί. Οι περισσότερες έρευνες όμως επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποβάλουν ή να συμπεριλάβουν στην διατροφή τους οι μετακαρκινικοί ασθενείς. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλόριντας θέλησαν να μελετήσουν συγκεντρωτικά την διατροφή και πιο συγκεκριμένα την υψηλής ποιότητα ολιστική ισορροπημένη διατροφή, που προβάλλεται ως η ιδανική διατροφή για τον μέσο υγιή άνθρωπο, σε σχέση με τους μετακαρκινικούς ασθενείς. Ισορροπημένη μια διατροφή θεωρείται όταν περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σιτηρών ολικής αλέσεως με μέτρια κατανάλωση στοιχείων και τροφίμων όπως είναι η πρωτεΐνη, τα γαλακτοκομικά, το κορεσμένο λίπος, η χοληστερίνη και το αλάτι. Οι επιστήμονες μελέτησαν 1200 μετακαρκινικούς ασθενείς για μια περίοδο 17 ετών όπου η ποιότητα της διατροφής τους αναλύθηκε χρησιμοποιώντας τον δείκτη κατανάλωσης της υγιεινής διατροφής. Άτομα με υψηλό σκορ στον δείκτη της υγιεινής διατροφής είχαν περισσότερη ποικιλία στην διατροφή τους και ήταν πολύ κοντά στις οδηγίες της ισορροπημένης διατροφής, τα πάντα στις σωστές ποσότητες χωρίς υπερβολές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη υγιεινής διατροφής είχαν 65 % περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μετακαρκινικά σε σχέση με μετακαρκινικούς ασθενείς που παρουσίασαν χαμηλό δείκτη υγιεινής διατροφής. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ολιστική ισορροπημένη διατροφή δεν εξασφαλίζει υγεία μόνο στον μέσο άνθρωπο αλλά και σε μετακαρκινικούς ασθενείς. Το μήνυμα είναι απλό, καταναλώνουμε τα πάντα χωρίς υπερβολές με ιδιαίτερη έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα σιτηρά ολικής αλέσεως.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian