Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα του πλανήτη με ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση στις Ασιατικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πέρα, όμως, από την κατανάλωση του ως αφέψημα χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πολλών συμπληρωμάτων διατροφής. Το πράσινο τσάι προέρχεται από την Κίνα και παράγεται από τα φύλλα της Camellia sinensis. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα πολυφαινόλες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες έχουν ένα εύρος θετικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ουσίες οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να καταναλώνονται για την διασφάλιση της υγείας.

 

Έχουν γίνει πολλές έρευνες που παρουσιάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και αρχικά οι θετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι εμφανείς στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μια πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια με καρκίνο του εντέρου -η οποία πραγματοποιήθηκε από Κινέζους ερευνητές και θα εκδοθεί στο άμεσο μέλλον- έδειξε ότι ο συνδυασμός των κατεχίνων του πράσινου τσαγιού με κουρκουμίνη (μπαχαρικό) μείωσαν δραστικά τον όγκο που υπήρχε στο παχύ έντερο των πειραματόζωων. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι επιδρά αρνητικά στην εκδήλωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, πράγμα που μπορεί να αποβεί σωτήριο για αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή κατανάλωση τσιγάρου και αλκοόλ. Παράλληλα, πριν ένα μήνα Ιάπωνες επιστήμονες γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε τον καρκίνο του γαστροεντερικού συστήματος σε πάσχοντες και θεωρήθηκε πρωταρχική θεραπευτική αγωγή για τους ασθενείς. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες, όπου παρακολούθησαν πάνω από 40.000 Ιάπωνες για 9 χρόνια, έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του ύπατος με εκπληκτικά αποτελέσματα. Παράλληλα, μια έρευνα στην Κίνα πριν δύο μήνες παρουσίασε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του ενδομήτριου.

 

Πέρα όμως από τις έρευνες που έχουν γίνει στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε σχέση με την καρκινογένεση. μια πρόσφατη έρευνα στην Βραζιλία έδειξε ότι μέσα σε 8 μόνο εβδομάδες άτομα τα οποία κατανάλωναν πράσινο τσάι παρουσίασαν μείωση στην κακή χοληστερίνη (LDL) και στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό. και πιο συγκεκριμένα το φαινόμενο της θερμογένεσης, όπου ο οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία ανακύκλωσης ουσιών με απώτερο σκοπό την παραγωγή θερμότητας. Τελικά, αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι η απώλεια ενέργειας με μηδενική κινητικότητα. Αυτό εξηγεί και την παρουσία εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που υπόσχονται απώλεια βάρους στον καταναλωτή. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα από το Χονγκ-

Κονγκ παρουσίασε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενισχύει την παραγωγή οστού, ενώ επιβραδύνει την διάσπαση αυτού. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιταχύνει τη δράση των οστεοβλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για την παραγωγή οστικής μάζας) ενώ μειώνει την δράση των οστεοκλαστών (κύτταρα υπεύθυνα για την διάσπαση των οστών) με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα μοναδικό μέσο για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

 

Η θετική δράση του πράσινου τσαγιού συνεχίζει και πέρα από τις οργανικές λειτουργίες και φαίνεται να επηρεάζει και την ψυχολογία των καταναλωτών του. Ιαπωνικές έρευνες παρουσίασαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση του μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, αλλά και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα εκδήλωσης άγχους και στρες στον ευρύτερο πληθυσμό. Συνεπώς, τι καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε την απαιτητική καθημερινότητα μας από μερικές κούπες πράσινου τσαγιού με λίγο μέλι, για να του δώσουμε γεύση και να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική του δράση.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian