Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η μαύρη σοκολάτα και κατά επέκταση το κακάο, από το οποίο φτιάχνεται, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και συγκαταλέγεται με πολλά άλλα τρόφιμα τα οποία ενισχύουν την υγεία μας. Τα θετικά οφέλη μιας φυσιολογικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας, ως κομμάτι ενός ισορροπημένου διατροφικού μοντέλου, είναι πολλά για την εντερική μας λειτουργία, για τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, την εγκεφαλική λειτουργία και για την μείωση της νοσηρότητας από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Παρόλα αυτά, ερωτηματικά προκύπτουν κατά πόσο η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και τα αντιοξειδωτικά που προσφέρει μπορούν να προστατέψουν την υγεία του δέρματός μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αρχικά ερευνητές από τη Γερμανία μελέτησαν 24 γυναίκες οι οποίες για μια περίοδο 12 εβδομάδων χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κατανάλωναν καθημερινά ένα σοκολατούχο ρόφημα το οποίο περιείχε είτε ανάλογη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως η σοκολάτα ή δώδεκα φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το ενισχυμένο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ρόφημα έδειξαν μικρότερα επίπεδα ερεθισμού στο δέρμα όταν εκτίθονταν σε ελεγχόμενη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης, επιστήμονες από το Λονδίνο μελέτησαν την επίδραση που είχε η καθημερινή κατανάλωση 20 γραμμαρίων είτε απλής μαύρης σοκολάτας είτε ενισχυμένης μαύρης σοκολάτας με αντιοξειδωτικά (30 φορές περισσότερο) σε 30 άτομα για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Οι Άγγλοι επιστήμονες παρατήρησαν ανάλογη συμπεριφορά στην δερματική αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως οι Γερμανοί επιστήμονες με την ενισχυμένη σε αντιοξειδωτικά σοκολάτα. Τέλος επιστήμονες από τον Καναδά που ακολούθησαν ανάλογη μεθοδολογία με αυτή των Άγγλων σε 74 άτομα, με την διαφορά ότι οι συμμετέχοντες αντί για 20 γραμμάρια σοκολάτας καθημερινά κατανάλωναν 10 γραμμάρια σοκολάτας τρείς φορές την ημέρα, δεν παρατήρησαν ανάλογη αντίσταση στον δερματικό ερεθισμό που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι για την ώρα αμφιλεγόμενα και καλό είναι να χρησιμοποιούμε άλλους τρόπους προστασίας του δέρματος μας και να διατηρήσουμε απλά την κατανάλωση της σοκολάτας ως κομμάτι της υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian