Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών παρουσιάζουν μείωση στην μυϊκή τους μάζα με ρυθμό μείωσης 1 % ετησίως. Αυτό έχει ως συνέπεια οι μεγαλύτερες ηλικίες να είναι επιρρεπείς στην σαρκοπενία, που σχετίζεται με την απώλεια μυϊκής μάζας και μυϊκής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αδυναμία και μειωμένη ποιότητα ζωής, μια πάθηση που υπολογίζεται ότι επηρεάζει αρνητικά 50 εκατομμύρια ηλικιωμένους ανθρώπους παγκοσμίως.

Μια από τις αιτίες που προκαλούν αυτό τον ρυθμό απώλειας μυϊκής μάζας σε ηλικίες άνω των 50 ετών είναι και οι ελεύθερες ρίζες, που είναι ουσίες που επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην καταστροφή της μυϊκής μάζας και να επιταχύνουν την μείωση της μυϊκής μάζας, που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία. Οι ουσίες που έχουν βρεθεί να προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, εκ των οποίων και η βιταμίνη C.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο East Anglia της Μ. Βρετανίας μελέτησαν 13.000 άτομα ηλικιών μεταξύ 42 με 80 ετών. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέλλεξαν πληροφορίες σχετικά με την μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων, την συνήθη κατανάλωση βιταμίνης C και την ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης C διατροφικά ή τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα παρουσίασαν και υψηλότερη μυϊκή μάζα. Επίσης, το 60 % των ανδρών και το 50 % των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν χαμηλότερη κατανάλωση βιταμίνης C σε σχέση με αυτή που απαιτείται καθημερινά. Όπως δήλωσαν και οι επιστήμονες είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε συμπληρώματα βιταμίνης C τεραστίων δόσεων και η καθημερινή κατανάλωση ενός εσπεριδοειδούς φρούτου, π.χ. ένα πορτοκάλι, σε συνδυασμό με μια σαλάτα στο κύριο γεύμα της ημέρας επαρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Άρα μακριά από τα αχρείαστα συμπληρώματα διατροφής και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά αποτελούν την κυριότερη ασπίδα για την υγεία μας και τον πυρήνα της ισορροπημένης διατροφής.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Oxford Academic