Η εν λόγω έρευνα είναι αποτέλεσμα μελέτης 17 διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, κλινικών ερευνητών και ειδικών στη δημόσια υγεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συνεχόμενα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στον πλανήτη δεν είναι αποτέλεσμα του μοντέλου του ενεργειακού ισοζυγίου, το οποίο υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία είναι απόρροια της αυξημένης πρόσληψης θερμίδων και μειωμένης κινητικότητας, αλλά είναι αποτέλεσμα του μοντέλου υδατανθράκων – ινσουλίνης. Το μοντέλο υδατανθράκων – ινσουλίνης (γνωστό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα) υποστηρίζει ότι η έκρηξη της παχυσαρκίας στον πλανήτη δεν σχετίζεται με το πόσο αλλά με το τι τρώμε. Η εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων, σε συνδυασμό με την ανάγκη να μειώσουμε την κατανάλωση λίπους, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πληθώρας βιομηχανοποιημένων τροφίμων με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς και πολύ εύκολα απορροφήσιμους υδατάνθρακες, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης (αναβολική ορμόνη) και την περιορισμένη έκκριση γλυκαγόνης (καταβολική ορμόνη). Κατά επέκταση αυξάνεται η αποθήκευση ενέργειας στα λιποκύτταρα και μειώνεται η πρόσληψη ενέργειας από πιο ενεργούς ιστούς, όπως η μυϊκή μάζα και ο εγκέφαλος, οδηγώντας στην αυξημένη αίσθηση πείνας και στην περαιτέρω κατανάλωση φαγητού. Επίσης, αυτή η αίσθηση του σώματος ότι δεν λαμβάνει επαρκή ενέργεια προκαλεί μείωση στον μεταβολισμό, ως μια προσπάθεια του σώματος να συντηρήσει τα υπάρχοντα ενεργειακά αποθέματα και κατά συνέπεια συνεχίζουμε να πεινάμε ενώ παχαίνουμε. Σύμφωνα λοιπόν με το μοντέλο που υποστηρίζουν οι επιστήμονες θα πρέπει να γίνει ολική αποβολή κάθε βιομηχανοποιημένου τροφίμου από την διατροφή των ατόμων που επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους και να εμπλουτιστεί η διατροφή με τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Φαίνεται λοιπόν όλα αυτά τα light, diet, χαμηλά σε λίπος προϊόντα δεν μας βοηθούν να μειώσουμε το βάρος μας αλλά μας προκαλούν αυξημένα επίπεδα πείνας και μειώνουν τις καύσεις του σώματος μας, επηρεάζοντας την ορμονική μας λειτουργία. Οι επιστήμονες καλούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να συνεργαστεί μαζί τους στην περαιτέρω ανάλυσης των διαφορετικών μοντέλων (ενεργειακό ισοζύγιο vs υδατανθράκων – ινσουλίνης) και την ανάπτυξη περαιτέρω μοντέλων που να δικαιολογούν την έκρηξη της παχυσαρκίας. Βλέπουμε ότι η ποιότητα της διατροφής μας δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία μας, αλλά και με την επιτυχία της προσπάθειας μας για απώλεια βάρους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: The American Journal of Clinical Nutrition