Τα λειτουργικά τρόφιμα δημιουργήθηκαν από τους επιστήμονες τροφίμων σε συνεργασία με διατροφολόγους για να εμπλουτίσουν και να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Το πρώτο τρόφιμο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λειτουργικό τρόφιμο ήταν η μαργαρίνη. Οι βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την ανεπαρκή κατανάλωση της βιταμίνης D, που σε συνδυασμό με την μειωμένη ηλιοφάνεια, δημιουργούσαν διάφορα προβλήματα υγείας στον πληθυσμό. Η βιταμίνη D δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του ηλίου με το δέρμα και βοηθά  στην αποτελεσματική εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά. Αυτό το οποίο έκαναν τότε οι επιστήμονες ήταν να προσθέσουν βιταμίνη D στην μαργαρίνη, η οποία ήταν ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα που κατανάλωνε ο πληθυσμός, με σκοπό να αντιμετωπίσουν έτσι το διατροφικό πρόβλημα που τους απασχολούσε. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρώτο λειτουργικό τρόφιμο και άνοιξε το δρόμο σε πολλά άλλα τρόφιμα να αποτελέσουν μέσα εμπλουτισμού απαραιτήτων διατροφικών στοιχείων για τον άνθρωπο. Ένα άλλο παράδειγμα τροφίμου που έχει εμπλουτιστεί είναι τα δημητριακά του πρωϊνού, τύπου κορν φλεικς, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, ακόμα και σίδηρο. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες δημιούργησαν το κορυφαίο πρωινό για τον άνθρωπο.

 

Οι πιο πολλές συζητήσεις όμως σήμερα περιστρέφονται γύρω από ένα άλλο τρόφιμο, το οποίο προστέθηκε στην λίστα των λειτουργικών τροφίμων, και αυτό δεν είναι άλλο από το παγωτό. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι της Αμερικής -το οποίο έχει αφιερώσει περισσότερο από ένα αιώνα στην μελέτη της δημιουργίας του παγωτού, ένα από τα δυσκολότερα τρόφιμα να δημιουργηθούν- προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν το παγωτό νοστιμότερο αλλά και πιο υγιεινό. Το παγωτό, το οποίο αποτελεί για πολλούς ένα τρόφιμο γευστικής απόλαυσης, μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τρόφιμο το οποίο να προσφέρει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και προβιοτικά, όλα απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες προσπαθούν να ενυσχίσουν την εντερική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από ένα τρόφιμο το οποίο έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για απόλαυση. Η λογική πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι ότι πολλές από τις ασθένειες που οφείλονται σε φλεγμονές ξεκινούν από το έντερο και με την βελτίωση της εντερικής λειτουργίας μπορούμε να περιορίσουμε πολλές από αυτές.

 

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες σε αυτή τους την προσπάθεια είναι η σύσταση, η γεύση και αποδοχή ενός εμπλουτισμένου προϊόντος από το κοινό. Τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούν για τον εμπλουτισμό έχουν πικρή γεύση και μπορεί να αλλοιώσουν τόσο την σύσταση, όσο και την γεύση του παγωτού. Συστατικά, όπως η σοκολάτα μπορεί, να τους βγάλει από την δύσκολη θέση με το να περιορίσει την πικρίλα αυτή. Ένα άλλο ζήτημα είναι η αποδοχή του κοινού και αν θα είναι διαθετιμένοι να πληρώσουν για ένα τρόφιμο το οποίο έχει τροποποιηθεί για να βελτιωθεί η διατροφική του αξία.

 

Μερικά από τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες είναι μούρα από την περιοχή του Αμαζονίου και υπολείμματα από σταφύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κρασιού. Με αυτό τον τρόπο προσθέτουν στο παγωτό φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα μούρα από την περιοχή του Αμαζονίου είναι γνωστά για τις θετικές τους επιδράσεις στην βελτίωση του πεπτικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος αλλά και στην βελτίωση της σεξουαλικότητας. Όσο για τα σταφύλια, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα ρεσβερατρόλες.

 

Το καινούργιο προϊόν θα είναι έτοιμο σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μερικούς μήνες και θα κυκλοφορήσει από την Αμερικάνικη εταιρία Buck’s Ice Cream Parlor για να γιορτάσει την εικοστή της επέτειο.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian