Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι ενήλικες κάτω των 50 παρουσιάζουν καρκινογένεση. Ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης παρατήρησαν ότι από το 1990 και μετά όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών παρουσιάζουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου όπως μαστού, παχέου εντέρου, οισοφάγου, νεφρών, ήπατος και πάγκρεας. Στην προσπάθεια να κατανοήσουν που οφείλεται αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο σε τόσο νέους ανθρώπους οι επιστήμονες εκτέλεσαν μια εκτεταμένη ανάλυση της υπάρχουσας ερευνητικής λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες αιτιών που προκαλούν καρκινογένεση, που μπορεί να εντείνουν το φαινόμενο της καρκινογένεσης σε τόσο νεαρές ηλικίες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε δεκαετία που περνάει οι άνθρωποι που γεννιούνται παρουσιάζουν και υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις συνθήκες ζωής τους σε πιο πρώιμες ηλικίες. Επίσης, κάθε καινούργια γενιά έχει υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσει καρκινογένεση, συνεπώς για παράδειγμα άτομα που γεννήθηκαν το 1960 έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκινογένεση σε σχέση με άτομα τα οποία γεννήθηκαν το 1950 και κάθε δεκαετία που περνάει οι πιθανότητες καρκινογένεσης αυξάνονται.

Οι επιστήμονες ανάλυσαν τα επιδημιολογικά στοιχεία 14 διαφορετικών τύπου καρκίνου από το 2000 έως το 2012 και παρατήρησαν ότι οι πιθανότητες καρκινογένεσης αυξάνονταν για άτομα κάτω των 50 ετών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι παράγοντες που σχετίζονται με καρκινογένεση όπως η διατροφή, η παχυσαρκία, η περιβαλλοντολογική μόλυνση και το εντερικό makeup, έχουν αλλάξει συλλήβδην τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς, θεώρησαν ότι η δυτική διατροφή και ο τρόπος ζωής μας μπορεί να έχουν κεντρικό ρόλο στην αυξημένη καρκινογένεση σε άτομα κάτω των 50. Φυσικά και η διαγνωστική μας ικανότητα και η εντόπιση καρκινογένεσης έχει βελτιωθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά επ΄ ουδενί λόγω δεν επαρκεί αυτό για εξηγήσουμε την αύξηση των 14 διαφορετικών τύπων καρκίνου που παρατηρούμε. Παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα και η διατροφή, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αυξημένη καρκινογένεση. Ενώ η μέση περίοδος ύπνου των ενηλίκων δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στις δεκαετίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέση περίοδος ύπνου των παιδιών έχει μειωθεί μέσα στις δεκαετίες. Από την άλλη παράγοντες όπως η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων και ζαχαρούχων ποτών, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου ΙΙ παρουσιάζουν αισθητή και συνεχόμενη αύξηση από το 1950 και μετά, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να έχουν συμβάλει αρνητικά στο εντερικό μας makeup. Από τους 14 καρκίνους που μελέτησαν οι επιστήμονες οι 8 σχετίζονταν με το γαστρεντερικό σύστημα και συνεπώς η διατροφή επηρεάζει άμεσα το εντερικό μας makeup και αυτό με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση ασθενειών.

Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν που θα συμμετέχουν παιδιά και θα μελετώνται μέσα στις δεκαετίες για να βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα σε ότι αφορά τις αιτίες που αυξάνονται τα επίπεδα καρκινογένεσης σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια με την διατροφή και των τρόπο ζωής μας να αποτελούν βασικές αιτίες της εκδήλωσης του.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Nature Reviews Clinical Oncology