Φλαβονοειδή και Καρκίνος: Νέα Έρευνα

Φλαβονοειδή και Καρκίνος: Νέα Έρευνα

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν την επίδραση της διατροφής τόσο σε επίπεδο νοσηρότητας όσο και θνησιμότητας. Ενώ υπάρχουν  πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που σχετίζεται με την διατροφή και την υγεία μας, το σίγουρο είναι ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει τρομερά θετική επίδραση, ειδικά σε σχέση με βασικές ασθένειες που επηρεάζουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος. Όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται σε μια ομάδα διατροφικών στοιχείων που ονομάζουμε φλαβονοειδή. Τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, το τσάι και το κόκκινο κρασί αποτελούν κύριες πηγές της ομάδας των φλαβονοειδών. Επιστήμονες από την Δανία και την Αυστραλία μελέτησαν 56.048 άτομα για μια περίοδο 23 ετών, μέσα στην οποία 14.083 απεβίωσαν. Τα αποτελέσματα της εκτεταμένης μελέτης φέρουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση περίπου 500 mg φλαβονοειδών ημερησίως μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών ασθενειών και καρκινογένεσης. Επειδή, τα φλαβονοειδή είναι ομάδα διατροφικών στοιχείων η ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων είναι σημαντική για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για παράδειγμα η κατανάλωση 500 mg φλαβονοειδών ημερησίως επιτυγχάνεται με την κατανάλωση: μιας κούπας τσαγιού, ενός μήλου, ενός πορτοκαλιού, 100 γραμμαρίων βατόμουρων και 100 γραμμαρίων μπρόκολου. Το πώς τα φλαβονοειδή επιτυγχάνουν να μειώσουν τις πιθανότητες καρκινογένεσης είναι άγνωστο, αλλά υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν στον οργανισμό μας όταν καταναλώνονται. Η εν λόγω έρευνα είναι αρκετά σημαντική σε ότι αφορά των αριθμό των συμμετεχόντων και στην περίοδο μελέτης, αλλά όπως όλες οι παρατηρητικές μελέτες δεν ξεκαθαρίζει τους ακριβείς μηχανισμούς των καρκινοπροστατευτικών ιδιοτήτων που φέρει η ομάδα των φλαβονοειδών. Ωστόσο, άλλη μια έρευνα που ενισχύει την σημαντικότητας της επαρκής και καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και επίσης της σημαντικότητας της ποικιλίας στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Nature Communications

By | 2019-10-04T14:50:40+00:00 Οκτώβριος 4th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φλαβονοειδή και Καρκίνος: Νέα Έρευνα
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής