Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και θνησιμότητα

Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και θνησιμότητα

Επιστήμονες από την Κίνα και το Χάρβαρντ της Αμερικής μελέτησαν 53.553 γυναίκες και 27.916 άνδρες, χωρίς καρδιολογικά προβλήματα και καρκίνο, σε σχέση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για μια περίοδο 8 ετών από το 1986 έως το 1994, και πως αυτό επηρέασε τις πιθανότητες θνησιμότητας τα επόμενα 8 χρόνια μεταξύ 1994 και 2002. Επίσης, μελέτησαν το αν η αλλαγή στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος από το 1994 έως το 2002 μπορούσε να προβλέψει τις πιθανότητες θνησιμότητας τα επόμενα 8 χρόνια από το 2002 έως το 2010. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αύξηση στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά) κατά μισή μερίδα ημερησίως προκάλεσε 13 % αύξηση στις πιθανότητες θνησιμότητας, ενώ η αύξηση κατά μισή μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως παρουσίασε 9 % αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας. Σε αντίθεση η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση αυτού με ξηρούς καρπούς, ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλακτοκομικά, αυγά, σιτηρά ολικής αλέσεως ή λαχανικά βελτίωσε το προσδόκιμο ζωής των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ανάλογα ακόμα και όταν οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν περαιτέρω παράγοντες όπως ηλικία, φυσική δραστηριότητα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και γενικότερες διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Το κορεσμένο λίπος, η χοληστερίνη, η άμεσα απορροφήσιμη μορφή σιδήρου και τα συντηρητικά που φέρει το κόκκινο κρέας φαίνεται να συμβάλουν στην εκδήλωση καρδιοαγγειακών προβλημάτων, ενώ οι ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο του κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκινογένεση και μπορεί να δικαιολογούν τις αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας που προκαλεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η καλύτερη διατροφή που θα πρέπει να υιοθετούν οι άνθρωποι είναι η Μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόροι και ξηροί καρποί.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: BMJ

By | 2019-08-06T13:09:35+00:00 Αύγουστος 6th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και θνησιμότητα
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής