Η καρκινογένεση είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας το 2018 περίπου 18,1 εκατομμύρια άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο και 9,6 εκατομμύρια πέθαναν από καρκίνο. Η βιταμίνη D πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα από τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία και η κύρια ουσία που σχετίζεται με την δημιουργία και υγεία των οστών, είναι υπεύθυνη για την κυτταρική ανάπτυξη, για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και φέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όλο και περισσότερες έρευνες μελετούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης D και ανάλογη είναι και η έρευνα από το πανεπιστήμιο του Michigan της Αμερικής. Οι επιστήμονες μελέτησαν 10 διαφορετικές έρευνες που απαρτίζονταν από 79.055 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 68 έτη και το 78 % αυτών να είναι γυναίκες. Οι έρευνες που αναλύθηκαν ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για το λιγότερο 4 χρόνια, οι συμμετέχοντες κατά την περίοδο μελέτης έπαιρναν είτε συμπληρώματα βιταμίνης D, είτε placebo και τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρκίνο καταγράφηκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν τα συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν 13 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν το placebo, αλλά δεν φαίνεται η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D να παρεμποδίζει την καρκινογένεση. Περαιτέρω έρευνες πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την σωστή δοσολογία για την βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των καρκινοπαθών καθώς και τους μηχανισμούς που συμβάλουν σε αυτό. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα ψάρια, ο κρόκος του αυγού και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Journal of Clinical Oncology