Καρκίνος του εντέρου και κατανάλωση γιαουρτιού

Καρκίνος του εντέρου και κατανάλωση γιαουρτιού

Ο καρκίνος του εντέρου είναι από τους πιο κοινούς παγκοσμίως. Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, αλλά σίγουρα η διατροφή αποτελεί ένα βασικό παράγοντα στον τομέα της πρόληψης. Σίγουρα μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτελέσει βασική ασπίδα στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά όλο και περισσότερος έρευνες παρουσιάζονται που μελετούν την επίδραση συγκεκριμένων τροφίμων στην εκδήλωση καρκινικών όγκων ή προκαρκινικών καλοηθών όγκων που έχουν όμως την πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκινικούς. Επιστήμονες από το διαφορετικά πανεπιστήμια όπως του Χάρβαρντ και της Ουάσινγκτον μελέτησαν 32.606  άνδρες και 55.743 γυναίκες από 2 διαφορετικές μεγάλες μελέτες. Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν ενδοσκοπικά στο κατώτερο έντερο από το 1986 έως το 2012 και παρείχαν γενικές πληροφορίες σχετικά με την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους κάθε 4 χρόνια. Κατά την περίοδο της έρευνες παρουσιάστηκαν 5.811 περιπτώσεις προκαρκινικών καλοηθών όγκων στους άνδρες και 8.116 περιπτώσεις στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο από 2 μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 19 % λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προκαρκινικούς καλοήθεις όγκους σε σχέση με τους άνδρες που είχαν μηδενική κατανάλωση γιαουρτιού. Σε ότι αφορά την παρουσία προκαρκινικών όγκων με αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν σε καρκίνο του εντέρου, οι άνδρες με μηδενική κατανάλωση γιαουρτιού είχαν 26 % μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν έστω και 2 μερίδες την εβδομάδα. Αυτοί οι συσχετισμοί δεν φάνηκαν στις γυναίκες. Οι επιστήμονες αποδίδουν τις προστατευτικές ιδιότητες του γιαουρτιού στους προβιοτικούς πληθυσμούς βακτηριδίων που βρίσκουμε στο γιαούρτι καθώς και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γιαουρτιού που επιδρούν στο βλεννογόνο του εντέρου.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: BMJ GUT

By | 2019-07-23T15:07:29+00:00 Ιούλιος 23rd, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καρκίνος του εντέρου και κατανάλωση γιαουρτιού
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής