Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο του παιδιατρικού νοσοκομείου του Oakland της Καλιφόρνιας θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και στην δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης η κατανάλωση κόκκινου αλλά και λευκού κρέατος. Ενώ είναι γνωστό και επιστημονικά αποδειγμένο ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αρνητική επίπτωση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και γενικότερα στην καρδιακή λειτουργία, δεν έχει υπάρξει επαρκής μελέτη σε ότι αφορά το λευκό κρέας. Οι επιστήμονες χώρισαν άνδρες και γυναίκες ηλικιών μεταξύ 21 και 65 ετών και βάρους φυσιολογικού, υπέρβαρου και παχύσαρκού, σε 2 διαφορετικές ομάδες, υψηλής και χαμηλής κατανάλωσης κορεσμένου λίπους. Στην συνέχεια οι δυο ομάδες χωρίστηκαν τυχαία και κατανάλωναν για 4 εβδομάδες λευκό κρέας ή κόκκινο κρέας ή άλλες μορφές φυτικών πρωτεϊνικών τροφίμων. Οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν τα επίπεδα χοληστερίνης (καλής HDL και κακής LDL) καθώς και άλλες μορφές λιπιδίων στο αίμα στην αρχή και στο τέλος της έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αντικατάσταση του κρέατος, είτε λευκού είτε κόκκινου, από φυτικές πηγές πρωτεϊνών μείωσαν τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ δεν είχε καμία διαφορά στα λιπίδια στο αίμα η κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρέατος και τα αποτελέσματα αυτά ήταν ίδια ασχέτως της ποσότητας κορεσμένου λίπους που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Επίσης, να τονίσουμε η εν λόγω έρευνα δεν περιλάμβανε ψάρι ή βιομηχανοποιημένο κρέας, π.χ. αλλαντικά. Συνεπώς βλέπουμε, ότι ασχέτως της συγκεντρωτικής κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, η κατανάλωση κρέατος, είτε λευκού, είτε κόκκινου, έχει παρόμοια επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και σίγουρα η υψηλή κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών έχει την καλύτερη επίδραση στην υγεία των αιμοφόρων μας αγγείων και της καρδιακής μας λειτουργίας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Oxford Academic