Γιαούρτι, φυτικές ίνες και καρκίνος του πνεύμονα. Πως συνδέονται;

Γιαούρτι, φυτικές ίνες και καρκίνος του πνεύμονα. Πως συνδέονται;

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Vanderbilt της Αμερικής μελέτησαν την σχέση της διατροφής με την εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα και πιο συγκεκριμένα την επίδραση των πρεβιοτικών και προβιοτικών. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηριδίων στο έντερο και πιο συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες που μας παρέχουν στην διατροφή μας τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, αποτελούν την κύρια πηγή πρεβιοτικών στην ανθρώπινη διατροφή. Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν μικροοργανισμούς και πιο συγκεκριμένα το γιαούρτι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό προβιοτικό τρόφιμο. Τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά είναι βασικό πεδίο μελέτης στην διατροφή και όλο και περισσότερες έρευνες προκύπτουν που καταδεικνύουν την θετική επίδραση που έχουν στην αντιμετώπιση μεταβολικών ασθενειών, καρδιοαγγειακών παθήσεων, γαστρεντερικών καρκίνων και χαμηλού προσδόκιμου ζωής. Επίσης, υπάρχουν έρευνες που παρουσιάζουν συσχετισμό μεταξύ των εντερικών βακτηριδίων και του πνεύμονα και πιο συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι λιπαρά οξέα που παράγουν εντερικά βακτήρια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο περιβάλλον των πνευμόνων, ενώ άλλες έρευνες έχουν παρουσιάσει βελτίωση στην αναπνευστική λειτουργία μέσα από την κατανάλωση φυτικών ινών. Στην εν λόγω έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1,44 εκατομμυρίων ατόμων από την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την κατανάλωση γιαουρτιού και φυτικών ινών, ελέγχοντας για παράγοντες όπως ηλικία, εθνότητα, μορφωτικό επίπεδο, παχυσαρκία και κάπνισμα, για μια περίοδο 8,6 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι αυτοί που παρουσίασαν την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών είχαν 17 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ αυτοί που παρουσίασαν την υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού παρουσίασαν 19 % λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Επίσης, τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή σε άτομα τα οποία κατανάλωναν αλκοόλ, ενώ για τα άτομα που παρουσίασαν υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών και γιαούρτι οι πιθανότητες εκδήλωσης του καρκίνου του πνεύμονα μειώνονταν κατά 33 %. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πρεβιοτικά και προβιοτικά, είτε από μόνα τους είτε ο συνδυασμός και των δύο στην διατροφή, έχουν έντονες καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες σε ότι αφορά τους πνεύμονες. Να τονίσουμε ότι ενώ η έρευνα έχει ένα πολύ μεγάλο δείγμα πληθυσμού, δεν παύει να είναι μια επιδημιολογική έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να δώσει τις ακριβείς αιτίες που τα πρεβιοτικά και προβιοτικά θωρακίζουν τους πνεύμονες. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και γιαουρτιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής ισορροπημένης διατροφής και πρέπει να απαρτίζουν την διατροφή μας σε καθημερινό επίπεδο.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: JAMA Network

By | 2019-11-12T11:44:52+00:00 Νοέμβριος 12th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιαούρτι, φυτικές ίνες και καρκίνος του πνεύμονα. Πως συνδέονται;
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής