Η στέβια είναι μια γλυκαντική ουσία με μηδενική θερμιδική αξία η οποία παράγεται από τους γλυκοζίτες της στεβιόλης, οι οποίοι παράγονται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana. Τα φύλλα του φυτού έχουν βρεθεί ότι είναι 200 φορές πιο γλυκά από την ζάχαρη και η χρήση τους γίνεται εδώ και αιώνες είτε ως γλυκαντικά είτε ως φυτικό συμπλήρωμα. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση αυτού δεν παρουσιάζει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η στέβια λειτουργεί ως διουρητικό και αυξάνει την παραγωγή ούρων από τα νεφρά, κάτι το οποίο αρχικά φάνηκε να προβληματίζει τους επιστήμονες αλλά πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν ότι έχει προστατευτικό ρόλο για τα νεφρά. Επίσης, ενώ η στέβια στο εμπόριο πωλείται σε συνδιασμό με άλλες γλυκαντικές ουσίες, στις οποίες κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις και μη φυσιολογική εντερική λειτουργία, από μόνη της έχει βρεθεί να μειώνει την διάρροια και να βελτιώνει τα συμπτώματα ατόμων που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Παράλληλα, τόσο Ευρωπαϊκά όσο και Αμερικάνικα ινστιτούτα υγείας αναφέρουν ότι αλλεργική αντίδραση στη στέβια είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Επίσης, στους διαβητικούς έχει βρεθεί ότι συμβάλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ λειτουργεί και ως αγγειοδιασταλτικό με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Προσοχή όμως στα άτομα τα οποία πάσχουν από υπόταση, η παρατεταμένη χρήση της στέβιας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, καλό θα ήταν άτομα τα οποία πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, τα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά ή λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα να αποφεύγουν την μακροχρόνια χρήση της στέβιας. Σε ότι αφορά τις εγκυμονούσες μια μικρή κατανάλωση στέβιας δεν φαίνεται να προκαλεί αρνητικές συνέπειες αλλά η έντονη χρήση αυτής έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, αφυδάτωση, υπόταση, νεφρική δυσλειτουργία, κόπωση, πονοκεφάλους, αλλαγές στη διάθεση, αναγούλα, εμετό και χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για να βγάλουμε ολοκληρωτικά συμπεράσματα σε ότι αφορά την μακροχρόνια κατανάλωση της στέβιας, αλλά αυτή την στιγμή τρέχουν αρκετές έρευνες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian