Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα θνησιμότητας και νοσηρότητας από παθήσεις όπως τα καρδιοαγγειακά και τον καρκίνο. Παρά όλα αυτά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στον ενήλικο πληθυσμό παραμένει χαμηλή με έναν στους δέκα να καταναλώνει επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι 5 μερίδες, όπου μερίδα φρούτου για μεγάλα φρούτα όπως το μήλο, το πορτοκάλι, το ροδάκινο κ.α. είναι 1, για μεσαίου μεγέθους όπως το μανταρίνι, το ακτινίδιο, το βερίκοκο κ.α. είναι 2 και για μικρά φρούτα όπως οι φράουλες, τα κεράσια, τα τζάνερα κ.α. είναι μια χούφτα, ενώ για τα λαχανικά μια μερίδα είναι 80 γραμμάρια ωμά ή μαγειρεμένα. Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που συμμετείχαν 100.000 άτομα για μια περίοδο 30 ετών, όπου πληροφορίες για την συνήθη διατροφή παρέχονταν από τους συμμετέχοντες κάθε δυο με τέσσερα χρόνια, και από 26 επιπλέον μελέτες όπου συμμετείχαν συγκεντρωτικά 1,9 εκατομμύρια άτομα από 26 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών απαιτούνται ημερησίως για βέλτιστη υγεία, ενώ μεγαλύτερη κατανάλωση δεν έχει πρόσθετα οφέλη. Άτομα με ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών σε σχέση με συμμετέχοντες που είχαν κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 13 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας, 12 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, 10 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο και 35 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, ο αρακάς, η πατάτα και οι χυμοί φρούτων, ενώ είναι φυτικής προελεύσεως δεν έχουν τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας όπως τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. Σε αντίθεση τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η λαχανίδα κ.α. και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνες, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα καρότα έδειξαν να έχουν την πιο θετική επίδραση στην υγεία μας. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα αποτελέσματα των δυο ερευνών που χρησιμοποίησαν, σε σχέση με τις 26 άλλες παγκόσμιες έρευνες, ήταν ανάλογα. Αυτή η κολοσσιαία επιδημιολογική μελέτη αναδεικνύει την σημαντικότητα της ομάδας των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία μας και τις προστατευτικές ιδιότητες που προσφέρουν στον οργανισμό μας και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική για τον συνολικό πληθυσμό του πλανήτη. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του σώματος.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: AHAJournals