Έχει δημιουργηθεί μια γενική δοξασία στο κοινό ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται και πολλοί υιοθετούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνη και λίπος ή ακολουθούν διατροφές τύπου keto-diet (κετογονική δίαιτα), που απαγορεύει την κατανάλωση υδατανθράκων, για απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αμφιλεγόμενα και ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μια κατανάλωση χαμηλή σε υδατάνθρακές μειώνει την αντίσταση των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης και βελτιώνει την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία, πολλές άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας και είναι μη ασφαλής για τον οργανισμό. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Wright State του Οχάιο της Αμερικής δημιούργησαν εργαστηριακά ένα τεχνητό παχύ έντερο και σε συνδυασμό με κοπρανολογικά δείγματα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βακτηριακό περιβάλλον ανάλογο με αυτό του ανθρώπινου εντέρου. Με την χρήση καινοτόμου τεχνολογίας οι επιστήμονες μπορούσαν να παρέχουν διατροφικά στοιχεία, ανάλογα με αυτά που περνάνε στο παχύ έτερο από το λεπτό κατά την πέψη, και να μελετήσουν τα παραγόμενα μεταβολικά στοιχεία στο τεχνητό παχύ έντερο. Στην αρχή οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διατροφικά στοιχεία ανάλογα με αυτά που θα παρείχε μια ισορροπημένη δυτική διατροφή και σταδιακά μείωσαν την παροχή υδατανθράκων και αύξησαν την παροχή λίπους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθούν οι πληθυσμοί των βακτηριδίων που συμβάλουν στην πέψη των υδατανθράκων και να αυξηθούν οι πληθυσμοί των βακτηριδίων που συμβάλουν στην πέψη του λίπους. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και αντιοξειδωτικών ουσιών, που είναι υπεύθυνα για την προστασία του γενετικού μας υλικού από την γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες, που σχετίζονται με φλεγμονή και καρκινογένεση. Βλέπουμε ότι η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων επηρεάζει το εντερικό μας περιβάλλον αρνητικά και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην θωράκιση του οργανισμού μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian