Είναι γενική δοξασία ότι η συχνή κατανάλωση αυγών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Έχεις δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί η εντύπωση στον γενικό πληθυσμό ότι τα αυγά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή μας υγεία, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, φωσφολιπίδια και καροτενοειδή, έχουν πολύ θετική επίδραση στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Μια πρόσφατη έρευνα από Κινέζους επιστήμονες έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη. Πιο συγκεκριμένα οι Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν 416.213 άτομα από το 2004 έως το 2008 οι οποίοι δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιοαγγειακά προβλήματα ή διαβήτη. Το 13,1 % των συμμετεχόντων δήλωσαν στην αρχή της έρευνας καθημερινή κατανάλωση αυγών, ενώ το 9,1 % των συμμετεχόντων δήλωσε σπάνια έως μηδενική κατανάλωση αυγών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με την συχνότερη κατανάλωση αυγών είχαν 26 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό, 28 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό και 18 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοαγγειακά προβλήματα σε σχέση με αυτούς που είχαν πολύ χαμηλή κατανάλωση αυγών. Βλέπουμε λοιπόν άλλη μια πολύ μεγάλη έρευνα που προστίθεται στις υπάρχουσες και ενισχύει την άποψη ότι η κατανάλωση αυγών όχι μόνο δεν επιβαρύνει την καρδιοαγγειακή μας υγεία αλλά την ενδυναμώνει.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian