Είναι γνωστό ότι η διατροφή της εγκυμονούσας επηρεάζει την ανάπτυξη και υγεία του εμβρύου. Συνεπώς η ποιότητα της διατροφής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει πολύ σημαντική επίπτωση στην μεταγενέστερη υγεία του εμβρύου. Μια πρόσφατη έρευνα από το ιατρικό κολέγιο του Baylor στο Χιούστον όμως προτείνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην συνολική κατανάλωση λίπους από τις εγκυμονούσες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μητέρες με υψηλή κατανάλωση λίπους γέννησαν απογόνους με χαμηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένη ομάδα βακτηριδίων στο έντερο τους σε σχέση με νεογέννητα όπου η μητέρες τους διατήρησαν χαμηλή κατανάλωση λίπους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές πήραν δείγματα κοπράνων από 157 νεογέννητα 24-48 ώρες μετά την γέννηση τους, και σε 75 από αυτά τα νεογέννητα επανέλαβαν την δειγματοληψία κοπράνων 4-6 εβδομάδες μετά την γέννηση τους. Παράλληλα μελέτησαν την συγκεντρωτική κατανάλωση λίπους των μητέρων τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης τους. Μητέρες με υψηλότερη κατανάλωση λίπους κατά την εγκυμοσύνη γέννησαν απογόνους με μειωμένους αριθμούς βακτηριδίων στο έντερο τους, τόσο μετά την γέννηση όσο και 4-6 εβδομάδες μετά, σε σχέση με τους απογόνους των μητέρων που παρουσίασαν χαμηλότερη κατανάλωση λίπους. Ο μειωμένος αριθμός αυτών των βακτηριδίων στο έντερο αυτών των παιδιών θα επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής