Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cambridge παρατήρησαν ότι τόσο οι υπέρβαροι όσο και οι αδύνατοι άνθρωποι κάνουν παρόμοιες διατροφικές επιλογές κάτω από υποτιθέμενες συνθήκες, αλλά όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικό φαγητό οι επιλογές τους διαφέρουν. Επίσης, η εγκεφαλική λειτουργία τόσο των υπέρβαρων όσο και των αδύνατων ατόμων είναι ανάλογη κάτω πάντα από υποτιθέμενες συνθήκες επιλογής τροφίμων. Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες του Cambridge σύγκριναν το πώς κρίνονται διάφορα τρόφιμα σε σχέση με το πόσο υγιεινά ή νόστιμα είναι και ποιες επιλογές τροφών γίνονται από ένα μπουφέ, μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ατόμων. Ενώ οι υπέρβαροι άνθρωποι γνώριζαν ποια τρόφιμα είναι περισσότερο και ποια λιγότερο υγιεινά και δήλωσαν ότι θα επέλεγαν τα πιο υγιεινά τρόφιμα, όταν βρέθηκαν μπροστά στο μπουφέ κατανάλωσαν πολλά περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα σε σχέση με τους αδύνατους ανθρώπους. Συνεπώς ενώ οι παχύσαρκοι άνθρωποι γνωρίζουν ποιες είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές, παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα αυτοσυγκράτησης όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικό φαγητό.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής