Υπερτροφές ονομάζουμε τρόφιμα τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι υπερτροφές όμως δεν είναι μαγικές και έχουν την δυνατότητα να θεραπεύουν τα πάντα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι υπερτροφές μπορούν να τους θεραπεύουν από όλες τις ασθένειες και να τους προστατεύουν από όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι ακολουθώντας μια ανεπαρκής διατροφή και καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση μια με δυο υπερτροφές νοιώθουν ασφάλεια. Οι υπερτροφές έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας σε συνδυασμό όμως με μια σωστή διατροφή. Συνεπώς είναι προτιμότερο να έχουμε μια «υπερ-διατροφή» από το να επικεντρωνόμαστε σε μεμονωμένα τρόφιμα. Οι υπερτροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες διασφαλίζουν την καρδιακή μας λειτουργία, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν τις φλεγμονές. Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια και ποικίλη σε φρούτα και λαχανικά έχει βρεθεί ότι μειώνει την νοσηρότητα και την θνησιμότητα, μας παρέχει ευεξία και βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής σωματικής μάζας. Υπερτροφές θεωρούνται τα μούρα (π.χ. γκότζι μπέρι), η σόγια, το πράσινο τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, ραδίκια, βλίτα, πικραλίδες), ο σολομός, η μαύρη σοκολάτα, το σταφύλι, το κρασί, η σπιρουλίνα, η αλόη, το σκόρδο, το παντζάρι, ο κουρκουμάς, το ιπποφαές, το κριθάρι, η κανέλα και άλλα. Σίγουρα έχει θετικές επιπτώσεις η κατανάλωση κάποιων υπερτροφών σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει εξίσου θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση διατροφικών στοιχείων οδηγεί σε τοξικότητα και σε ανεπιθύμητες ενέργειες του οργανισμού μας.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής