Εδώ και δεκαετίες πολύ άνθρωποι στον πλανήτη κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής αντιοξειδωτικών ουσιών ή επέλεγαν τρόφιμα με αυξημένη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (super–foods) ως ένα μέσο για την εξασφάλιση της υγείας και της μακροζωίας. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες έρευνες που ήθελαν να δείξουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών ουσιών απέτυχαν. Σύμφωνα όμως με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις έχει βρεθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών δεν έχει αποτέλεσμα διότι η συγκέντρωση αυτών των ουσιών στο κύτταρο δεν είναι σε αυτά τα σημεία των κυττάρων που εξελίσσονται τα καρκινικά κύτταρα. Με την υπερβολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών καταστρέφουμε την φυσική ισορροπία του κυττάρου με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπές στην καρκινογένεση. Συνεπώς η διατροφή είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένη και ακόμα και τα θρεπτικά συστατικά στην υπερβολική κατανάλωση τους κατανάλωση μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής