Σύμφωνα με ένα διακεκριμένο επιστήμονα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων του Σικάγου τα τελευταία 50 χρόνια η έλλειψη διατροφικής ποικιλίας μπορεί να αποτελεί κύρια αιτία στην αύξηση ασθενειών όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα γαστρεντερικά προβλήματα και άλλα. Είναι γνωστό ότι οι μικροοργανισμοί οι οποίοι συνυπάρχουν μαζί μας στο έντερο μας βοηθούν στην πέψη και διάσπαση των διατροφικών στοιχείων και με αυτό τον τρόπο αλληλεπιδρούν με το ρυθμιστικό σύστημα του μεταβολισμού και του γαστρεντερικού μας συστήματος. Κοινός αυτός ο μικροβιακός μικρόκοσμος που συμβιώνει μαζί μας επηρεάζει και αλληλεπιδρά με τον οργανισμό μας. Επίσης, η αυξημένη ποικιλία στη διατροφή μας αποτελεί αιτία του να αυξήσουμε την χρησιμότητα αυτού του μικρόκοσμου στο μέγιστο δυνατό. Δυστυχώς όμως ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε, όπως και η κλιματική αλλαγή έχουν μειώσει κατά πολύ την ποικιλία στην διατροφή μας με το 75 % του πληθυσμού να καταναλώνει 5 διαφορετικά είδη ζώων και 12 διαφορετικά είδη φυτών, όπου το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι να καλύπτουν το 60 % της συνολικής κατανάλωσης φυτικών πηγών παγκοσμίως. Αρχικά ο εν λόγω επιστήμονας δημιούργησε μια διατροφική φόρμουλα αποτελούμενη από ινσουλίνη, ένα πολυσακχαρίτη (φυτικές ίνες) και αντιοξειδωτικές ουσίες και το γκρουπ των ατόμων που το έλαβε παρουσίασε βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξημένη αίσθηση κορεσμού στο φαγητό, κοινός μειωμένη πείνα και βελτίωση στη δυσκοιλιότητα. Στην επόμενη φάση δημιούργησε μια διαφορετική φόρμουλα που περιείχε την φλούδα της σόγιας και παρατήρησε μείωση στις εντερικές φλεγμονές και στο βάρος. Συνεπώς η ποικιλία στη διατροφή ενισχύει την ποικιλία στους εντερικού μικροοργανισμούς και στην γενικότερη υγεία του σώματος μας.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής