Μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερική παρουσίασε ότι υπάρχουν πολλά ερεθίσματα σε ένα εστιατόριο που μπορούν να επηρεάσουν το πόσα πιάτα παραγγέλνουμε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά η κατανάλωση θερμίδων σε ένα γεύμα. Πιο συγκεκριμένα ένας ευδιάθετος, κοινωνικός και παχύσαρκος σερβιτόρος μπορεί να μας οδηγήσει να παραγγείλουμε και να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό. Οι επιστήμονες μελέτησαν την αλληλεπίδραση 497 ατόμων σε 60 διαφορετικά εστιατόρια με τους σερβιτόρους. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες όπως το βαθμό παχυσαρκίας ή μη των πελατών και των σερβιτόρων, καθώς και τις παραγγελίες που έγιναν. Από την ανάλυση των στοιχείων τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πελάτες που εξυπηρετηθήκαν από παχύσαρκους σερβιτόρους είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραγγείλουν επιδόρπιο και κατανάλωσαν 17-18 % περισσότερο αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα οι παχύσαρκοι σερβιτόροι είχαν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στις παραγγελίες αδύνατων πελατών, οι οποίοι παράγγειλαν υπερβολικά πολύ φαγητό. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατανάλωση φαγητού έξω ειδικά όταν γίνεται συχνά μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος μας.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής