Η έρευνα αυτή έρχεται από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στην Αμερικής όπου μελετήθηκαν 16.991 έφηβοι σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες και το χρόνο που έχουν με τους γονείς τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν ότι γονείς εφήβων που περνάνε περισσότερο χρόνο στο σπίτι ιδιαίτερα την ώρα του πρωινού και την ώρα του κυρίους γεύματος, που συνήθως είναι το βραδινό για τους Αμερικάνους πολίτες, τα παιδιά τους έχουν πιο υγιεινή διατροφή και σε μερικές περιπτώσεις αυξημένη δραστηριότητα. Η παρουσίασα των γονέων στο σπίτι τις ώρες των κυρίων γευμάτων μέσα στη μέρα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν προσεγμένη κατανάλωση φαγητού και καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων που καταναλώνονται, καθώς γίνεται κατανάλωση φαγητού στα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας και αυτό βοηθάει σε καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης έτοιμου – Junk φαγητού καθώς και του βάρους του εφήβου. Επίσης, ο χρόνος που περνάει ο πατέρας στο σπίτι επηρεάζει την φυσική δραστηριότητα καθώς και την κατανάλωση φρούτων των εφήβων. Άρα βλέπουμε ότι η επαφή του γονιού με το παιδί έχει καταλυτική επίδραση τόσο στην συμπεριφορά του εφήβου σε ότι αφορά θέματα διατροφής και άσκησης αλλά και βάρους.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής