Σύμφωνα με μια έρευνα από την Αυστραλία άτομα τα οποία μένουν μόνα τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μια διατροφή η οποία είναι μη ισορροπημένη με ελλείψεις βασικών τροφίμων. Ο αριθμός των ατόμων που μένουν μόνοι τους αυξάνεται όλο και περισσότερο στις αναπτυγμένες χώρες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερο οι άνδρες και λιγότερο οι γυναίκες, αυτοί που μένουν μόνοι τους παρουσιάζουν μειωμένη ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων και μειωμένη κατανάλωση βασικών τροφίμων όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια. Αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα είναι η έλλειψη κινήτρων να ετοιμάσουμε ένα γεύμα και γενικότερα να μαγειρέψουμε, η μοναχική κατανάλωση φαγητού, η χηρεία ή ο χωρισμός από ένα άτομο στο οποίο ήμασταν εξαρτημένοι για την καθημερινή κατανάλωση του φαγητού μας, οι οικονομικές αιτίες και η μοναξιά, φαίνεται να επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές και την κατανάλωση της ποσότητας φαγητού που έχουμε. Η ποιότητα της διατροφής έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας και οι αιτίες που μπορεί να την επηρεάσουν πρέπει να καταπολεμούνται σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής