Η έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και παρουσιάζει στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους επηρεάζουν την χρονική διάρκεια του ύπνου που σχετίζεται με επαναφορά της φυσιολογικής μας και εγκεφαλικής μας ενέργειας. Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 13 άνδρες και 13 γυναίκες φυσιολογικού βάρους με μέση ηλικία τα 35 έτη. Τα μέλη της έρευνας κοιμήθηκαν για 5 συνεχόμενες βραδιές στο εργαστήρι ύπνου του πανεπιστημίου. Τις 4 πρώτες μέρες τα γεμάτα τους ήταν προσχεδιασμένα από διαιτολόγο έτσι ώστε να λαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Την τελευταία μέρα τα μέλη της έρευνας επέλεξαν το γεύμα του από μόνοι τους μεταξύ τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την ημέρα που κατανάλωσαν το λιπαρό γεύμα χρειαστήκαν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο να αποκοιμηθούν και η χρονική διάρκεια του ύπνου που σχετίζεται με επαναφορά της φυσιολογικής μας και εγκεφαλικής μας ενέργειας ήταν κατά πολύ μειωμένη. Άλλη μια έρευνα που δείχνει σε πόσα πολλά επίπεδα επηρεάζει η σωστή διατροφή τις φυσιολογικές μας διεργασίες.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής