Μπορεί η κατανάλωση ενός γεύματος σε εστιατόριο να δίνει της εντύπωση ότι είναι υγιεινότερο σε σχέση με το γεύμα που θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε σε ένα ταχυφαγείο, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα δεν υπάρχει διαφορά στην κατανάλωση θερμίδων είτε φάμε σε ένα εστιατόριο είτε σε ένα ταχυφαγείο, σε σχέση με το σπιτικό φαγητό. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείτε αύξηση κατά 200 θερμίδες στην κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο ή ταχυφαγείο σε σχέση με την κατανάλωση ενός σπιτικού γεύματος, και μάλιστα η κατανάλωση θερμίδων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ένα εστιατόριο σε σχέση με την κατανάλωση γευμάτων σε ένα ταχυφαγείο. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε 18.098 άτομα έδειξαν ότι τόσο η κατανάλωση γευμάτων σε εστιατόρια όσο και σε ταχυφαγεία προκαλούσαν αυξημένη κατανάλωση αλατιού, χοληστερίνης και λίπους σε σχέση με το φαγητό που ετοιμάζεται και καταναλώνεται στο σπίτι. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας για κάποιον που επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ποιότητα της διατροφής του θα πρέπει να κάνει τα περισσότερα γεύματα στο σπίτι του.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής