Φιλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυξημένη κατανάλωση χοληστερίνης μέσω της διατροφής, ή πιο απλά, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, δεν επιβαρύνει την καρδιακή μας λειτουργία, ακόμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Είναι γνωστό ότι η χοληστερίνη που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας έχει πολύ μικρή επίπτωση στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν συστάσεις πόσο χοληστερίνη επιτρέπεται να καταναλώνουμε στην διατροφή μας. Σε αντίθεση, άτομα με γενετική προδιάθεση στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την κατανάλωση χοληστερίνης μέσω της διατροφής και ειδικά οι Φιλανδοί όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού παρουσιάζει γενετική προδιάθεση στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Οι διατροφικές συνήθειες 1032 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 μελετήθηκαν κατά την περίοδο 1984-1989. Μέσα σε διάστημα 21 ετών από την αρχή της έρευνας 230 μέλη της έρευνας παρουσίασαν επεισόδια καρδιακής προσβολής και το 32,5 % των συμμετεχόντων παρουσίασε γενετική προδιάθεση στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση χοληστερίνης μέσω της διατροφής δεν σχετίζονταν με την εκδήλωση καρδιακής προσβολής, τόσο στο συγκεντρωτικό αριθμό των μελών της έρευνας, όσο και σε αυτούς με γενετική προδιάθεση στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, η κατανάλωση αυγών δεν φάνηκε να επηρεάζει την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Συνεπώς, η κατανάλωση χοληστερίνης μέσω της διατροφής και η μέση κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, κατά μέσω όρο, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ακόμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής