Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από το Imperial Collage του Λονδίνου όπου με την χρήση ποντικιών και εξελιγμένης τεχνολογίας ανακάλυψαν ότι με την κατανάλωση φυτικών ινών απελευθερώνεται στο έντερο μια χημική ένωση που ονομάζεται οξικό οξύ. Το οξικό οξύ στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο και ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία στη υποθάλαμο του εγκεφάλου προκαλεί μείωση στην όρεξη. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα περισσότερα φυτά και λαχανικά σε αντίθεση με τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα τα οποία είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών. Η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στην Ευρώπη είναι περίπου 15 γραμμάρια ημερησίως. Αν σκεφτούμε ότι η μέση κατανάλωση την παλαιολιθική εποχή ήταν 100 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και ότι το γαστρεντερικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει εξελιχθεί τόσο πολύ από τότε έτσι ώστε να μπορεί να ακολουθήσει αυτή την χαμηλή ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών είναι λογικό να βιώνουμε υπερφαγία και παχυσαρκία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σε ότι αφορά την διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στον έλεγχο της όρεξης μας. Μια διατροφή πλούσια σε σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς βοηθάει σε καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων φαγητού που καταναλώνεται.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής