Ο διαβήτης είναι μια ενδοκρινολογική ασθένεια που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Η αδυναμία του επαρκή ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πολλά και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στους πάσχοντες. Το 2016 μια έρευνα έδειξε ότι παχύσαρκοι διαβητικοί που ακολούθησαν μια ακραία ολιγοθερμιδική διατροφή των 624-700 θερμίδων για μια περίοδο 8 εβδομάδων προκάλεσαν ύφεση του διαβήτη. Επιστήμονες όμως από το Κέιμπριτζ της Μ. Βρετανίας θέλησαν να ανακαλύψουν λιγότερο επεμβατικούς μεθόδους για να επιφέρουν ανάλογα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες μελέτησαν 867 άτομα από 40 έως 69 ετών που είχαν προσφάτως διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιστήμονες για μια περίοδο 5 ετών παρακολούθησαν την πρόοδο αυτών των 867 συμμετεχόντων, εκ των οποίων οι 257 ή το 30 % αυτών στο τέλος των 5 ετών είχαν επιφέρει ύφεση στον διαβήτη τους, για τα επόμενα 5 χρόνια, με την απώλεια του 10 % του αρχικού τους βάρους και της συντήρησης αυτού. Ενώ λοιπόν είναι γνωστό ότι ακραίες ολιγοθερμιδικές διατροφές μπορούν να επιφέρουν ύφεση στον διαβήτη, μια απώλεια βάρους της τάξης του 10 % μπορεί να επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να υιοθετηθούν ακραίες πρακτικές που μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολες για κάποιους να ακολουθήσουν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόμοια έρευνα που ολοκληρώθηκε στην αρχή του έτους δεν είχε τόσο θετικά αποτελέσματα και συνεπώς περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν προτού καταλήξουμε σε τελειωτικά συμπεράσματα. Αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν επαρκεί απλά να εκπαιδεύσουμε στην αντιμετώπιση του διαβήτη τους ασθενείς που έχουν προσφάτως διαγνωστεί, αλλά παράλληλα να τους δώσουμε κίνητρα να επιφέρουν μια απώλεια βάρους της τάξης του 10 %, που μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την έκβαση της ασθένειας τους, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν στόχο βατό και πρακτικά εφικτό.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Wiley Online Library