Το ψήσιμο στα κάρβουνα το γνωστό μπάρμπεκιου είναι μια πολύ δημοφιλής ενασχόληση για πολλούς ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη ενασχόληση έχει ένα πολύ μεγάλο αρνητικό και είναι ο καπνός που παράγεται ο οποίος φέρει καρκινογόνες ουσίες και πιο συγκεκριμένα πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) που καταστρέφουν το γενετικό μας υλικό και προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες καθώς και καρκινογένεση. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση ψητού κρέατος έχει βρεθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Κινέζοι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν περαιτέρω την επίδραση των ΠΑΥ στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες, η πρώτη ομάδα των συμμετεχόντων εκτέθηκαν αναπνευστικά και δερματικά στις αναθυμιάσεις του ψητού καθώς και στο ψητό φαγητό, η δεύτερη ομάδα των συμμετεχόντων εκτέθηκαν αναπνευστικά και δερματικά μόνο στις αναθυμιάσεις του ψητού, ενώ η τρίτη ομάδα των συμμετεχόντων εκτέθηκαν μόνο δερματικά στις αναθυμιάσεις του ψητού. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα ούρων 17 ώρες πριν το ψήσιμο, το πρωινό του ψησίματος, λίγο πριν το ψήσιμο και 35 ώρες μετά το ψήσιμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση του ψητού κρέατος προκάλεσε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα των ΠΑΥ στο σώμα των συμμετεχόντων, η δερματική έκθεση αποτέλεσε την δεύτερη υψηλότερη περιεκτικότητα των ΠΑΥ μέσα στο σώμα και τρίτη σε περιεκτικότητα των ΠΑΥ στο σώμα ήρθε η αναπνευστική έκθεση στις αναθυμιάσεις που προκαλεί το ψήσιμο κρέατος. Βάση αυτών των αποτελεσμάτων είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται το μπάρμπεκιου και την κατανάλωση ψητού στα κάρβουνα, αμέσως μετά το ψήσιμο βγάλτε και πλύνετε τα ρούχα σας και προσπαθήστε να αποφύγετε να κάθεστε πολύ κοντά στην ψησταριά κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday