Τα αμινοξέα αποτελούν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών της διατροφής μας και πιο συγκεκριμένα μια ομάδα αμινοξέων ονομάζονται θειικά και περιλαμβάνουν αμινοξέα όπως είναι η μεθειονίνη και κυστεΐνη, τα οποία έχουν διαφορετικούς ρόλους στον μεταβολισμό και την υγεία μας. Στο παρελθόν έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση θειικών αμινοξέων είχε αρνητική επίπτωση στην μακροζωία των ζώων και έτσι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Penn State της Πενσυλβάνιας θέλησαν να μελετήσουν πως η αυξημένη κατανάλωση θειικών αμινοξέων επηρεάζει τους ανθρώπους. Τα θειικά αμινοξέα τα βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνικά τρόφιμα όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια και η σόγια. Οι επιστήμονες μελέτησαν 11.000 άτομα και παρατήρησαν ότι άτομα τα οποία είχαν χαμηλή κατανάλωση θειικών αμινοξέων στην καθημερινή διατροφή τους παρουσίασαν τις λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, βάση διαφορετικών βιοδεικτών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης. Επίσης, ενώ η μέση κατανάλωση θειικών αμινοξέων πρέπει να είναι στα 15 mg ανά κιλό σωματικής μάζας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέση κατανάλωση θειικών αμινοξέων ήταν δυόμιση φορές περισσότερο από την συνιστώσα ποσότητα των 15 mg/κιλό. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αποτέλεσμα της υπεραυξημένης κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που παρατηρείται στην σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση άτομα τα οποία έχουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σιτηρά παρουσιάζουν χαμηλή κατανάλωση θειικών αμινοξέων και κατά επέκταση χαμηλές πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Άλλη μια έρευνα που ενισχύει τις είδη υπάρχουσες γνώσεις μας σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μακροζωία μας, που μπορεί να έχει μια διατροφή με υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: The Lancet