Η κατανάλωση φαγητού από έξω είναι μια συνήθης συμπεριφορά όπου με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο κλασικό φαινόμενο, έτσι ώστε για παράδειγμα σε χώρες όπως η Αμερική, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η μέση θερμιδική κατανάλωση φαγητού από έξω ήταν στο 17 % της συγκεντρωτικής κατανάλωσης, στις αρχές του 2010 έφτασε στο 34 %. Επίσης, αυτό είναι εμφανές και από την αύξηση μαγαζιών τα οποία παρέχουν έτοιμα γεύματα στο κοινό. Ενώ μπορεί να υπάρχουν εστιατόρια τα οποία παρέχουν φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας, πολλά εστιατόρια και συγκεκριμένα ταχυφαγεία, παρέχουν φαγητό πολύ χαμηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με ένα γεύμα το οποίο μπορούμε να προετοιμάσουμε στο σπίτι. Βάση ερευνών το φαγητό που παρέχεται από εστιατόρια μπορεί να έχει υψηλότερη θερμιδική αξία και περιεκτικότητα λίπους και νατρίου, ενώ είναι χαμηλό σε βασικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής αλέσεως και χαμηλό σε πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Υπάρχουν κάποιες λίγες έρευνες οι οποίες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση φαγητού από έξω με αυξημένες πιθανότητες νοσηρότητας από παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες χρόνιες παθήσεις, αλλά ακόμα λιγότερες έρευνες υπάρχουν για την επίδραση που έχει η κατανάλωση φαγητού από έξω σε επίπεδα θνησιμότητας. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Iowa της Αμερικής μελέτησαν 35.084 ενήλικες άνω των 20 ετών, σε ότι αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και την συχνότητα των γευμάτων εκτός σπιτιού. Μέσα από την στατιστική μελέτη οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άτομα που έτρωγαν περισσότερα από δυο γεύματα την εβδομάδα εκτός σπιτιού παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από διαφορετικές αιτίες, αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα και ακόμα περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητα από καρκίνο, σε σχέση με άτομα τα οποία κατανάλωναν λιγότερο από ένα γεύμα την εβδομάδα εκτός σπιτιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν λοιπόν ξεκάθαρα ότι η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού από έξω αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες θνησιμότητας και είναι πολύ σημαντικό τα γεύματα τα οποία καταναλώνονται να προετοιμάζονται ως επί το πλείστον στο σπίτι, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την μέγιστη κατανάλωση λαχανικών και σιτηρών ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν έντονες καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Journal of the Academy of Nutrition & Dietetics