Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Alabama της Αμερικής θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχουν στην καρδιακή μας υγεία η χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στην σύγχρονη εποχή η χρήση πολυβιταμινών είναι πολύ κοινή με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες πολλών δισεκατομμυρίων και αυτή την στιγμή μόνο στην Αμερική υπολογίζετε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού κάνει χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι το 50 % του πληθυσμού χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής και περίπου το 70 % αυτών που δεν τα χρησιμοποιούν σκέπτονται να ξεκινήσουν. Η γενική δοξασία του κόσμου ότι τα συμπληρώματα διατροφής διατηρούν και προωθούν την υγεία με το να μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, όπως είναι και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, αποτελεί την κύρια αιτία που τόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιλέγει να τα αγοράζει και να τα χρησιμοποιεί. Μεγάλες έρευνες στο παρελθόν που μελέτησαν την επίδραση των πολυβιταμινών στην καρδιακή λειτουργία δεν παρέχουν σαφείς πληροφορίες με κάποιες να υποστηρίζουν ότι ίσως να βελτιώνουν το καρδιοαγγειακό μας προφίλ και άλλες να υποστηρίζουν ότι δεν παρέχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Alabama μελέτησαν ένα εκτεταμένο αριθμό ερευνών, που ουσιαστικά θα ήταν το ανάλογο του να μελετήσουν 2.000.000 άτομα για 12 χρόνια κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής δεν μειώνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, ούτε και τις πιθανότητες νοσηρότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι επιστήμονες υγείας ότι η καλύτερη πρόληψη σε ότι αφορά τις καρδιοαγγειακές ασθένειες μπορεί να επιτευχτεί με την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σιτηρών ολικής αλέσεως, άσκηση και αποφυγή καπνίσματος και όχι με την αλόγιστη χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian