Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί πληθυσμοί ζυμών και βακτηριδίων και τα βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ. Ενώ είναι αποδεκτό από τους περισσότερους ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε είναι ανέκδοτες και υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας. Σε γενικές γραμμές έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση αναπνευστικών και γαστρεντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας και μειώνουν τα συμπτώματα ψυχιατρικών παθήσεων όπως είναι η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ανάλογους πληθυσμούς βακτηριδίων και ζυμών, όπως τα προβιοτικά, έχουμε και στο ανθρώπινο έντερο, αλλά εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία με αποτέλεσμα τα προβιοτικά να μην έχουν την ίδια επίδραση σε όλους. Επιστήμονες από την Αμερική, την Ολλανδία και την Μ. Βρετανία θέλησαν να ερευνήσουν αν η χρήση προβιοτικών μπορεί να μειώσει την ανάγκη για κατανάλωση αντιβιοτικών και έκαναν μια συγκεντρωτική μελέτη όλων των τελευταίων ερευνών όπου νήπια και παιδιά έκαναν καθημερινή χρήση προβιοτικών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών μείωσε κατά 29 % την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών, και όταν μελέτησαν μόνο τις καλύτερες από αυτές ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 53 %. Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα σε διαφορετικές ηλικίες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, αλλά αν η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην χαμηλότερη χρήση αντιβιοτικών αυτό θα είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα αν σκεφτούμε ότι όλο και περισσότερες ασθένειες και άνθρωποι παρουσιάζουν αντίσταση στις θεραπευτικές ιδιότητες των αντιβιοτικών με αποτέλεσμα να νοσούν για πολύ μεγάλα διαστήματα ή και να πεθαίνουν.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Oxford Academy