Τα βατόμουρα λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες ανήκουν στις ‘υπερτροφές’. Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Missouri-Columbia παρατήρησαν ότι η χρήση εκχυλίσματος βατόμουρων βοήθησε τη θεραπεία του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες εργαστηριακά μελέτησαν κατά πόσο μπορεί το εκχύλισμα από βατόμουρα να ενισχύσει την δράση της ακτινοθεραπείας σε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Σε προηγούμενη έρευνα οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι οι ρεσβερατρόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο σταφύλι και το κρασί, ενίσχυσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της ραδιοθεραπείας προς τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα βατόμουρα όμως πέρα από τις ρεσβερατρόλες εμπεριέχουν και φλαβονοειδή, που αποτελεί μια διαφορετική ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ραδιοθεραπεία από μόνη της μείωσε κατά 20 % των αριθμό των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου, το εκχύλισμα των βατόμουρων από μόνο του μείωσε κατά 25 % των αριθμό των καρκινικών κυττάρων, ενώ ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και εκχυλίσματος μείωσε των αριθμό των καρκινικών κυττάρων κατά 70 %. Τα βατόμουρα από την μια αύξησαν την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στην δράση της ακτινοθεραπείας, ενώ από την άλλη προστάτεψαν τα υγιή κύτταρα από την καρκινογένεση. Άλλη μια έρευνα που αναδεικνύει την αντικαρκινική και προστατευτική για τον οργανισμό δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday