Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Tulane της Αμερικής σύγκριναν οκτώ διαφορετικές διατροφές σε ότι αφορά την διατροφική τους αξία και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν στο περιβάλλον αυτοί που τις ακολουθούν, που είναι και η πρώτη έρευνα που φέρνει στην επιφάνεια την επίδραση που έχει η κατανάλωση αυτών των διατροφών στο περιβάλλον. Στην έρευνα συμμετείχαν 16.000 άτομα και οι διαφορετικές διατροφές που εξετάστηκαν ήταν η κετογονική διατροφή / keto, η παλαιολιθική διατροφή / paleo, η μερικώς χορτοφαγική διατροφή / vegetarian, η 100 % χορτοφαγική διατροφή / vegan, η διατροφή των πεσκάριων (άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας), η Μεσογειακή διατροφή, η διατροφή DASH (πολύ κοντά στην Μεσογειακή διατροφή) και τέλος η διατροφή των παμφάγων. Σε αντίθεση με άλλες έρευνες που εξέτασαν διατροφές όπως η paleo και η keto, η εν λόγω έρευνα μελέτησε τους συμμετέχοντες βάση των διατροφικών τους επιλογών και όχι βάση κάποιου ερευνητικού μοντέλου που επέβαλε την διατροφή στους συμμετέχοντες.  Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η keto και η paleo διατροφές έχουν την χαμηλότερη διατροφική αξία και παράγουν 3 κιλά και 2,6 κιλά διοξείδιο του άνθρακα για κάθε 1000 θερμίδες που καταναλώνονται, αντίστοιχα, και παρουσίασαν το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, σε σχέση με όλες τις άλλες διατροφές. Σε αντίθεση η vegan διατροφή παρουσίασε το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα με 0,7 κιλά διοξειδίου του άνθρακα να παράγονται για κάθε 1000 θερμίδες κατανάλωση φαγητού. Λίγο πιο υψηλά σκόραραν σε ότι αφορά την περιβαλλοντολογική επίδραση η vegetarian διατροφή και η διατροφή των πεσκάριων. Επίσης, η διατροφή των πεσκάριων είχε την υψηλότερη διατροφική αξία σε σχέση με όλες τις άλλες διατροφές, με τις vegetarian και vegan διατροφές να ακολουθούν. Σε ότι αφορά την διατροφή των παμφάγων, που κατανάλωναν το 86 % των συμμετεχόντων, η διατροφική αξία και το περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα ήταν κάπου στην μέση, σε σχέση με όλες τις διατροφές που εξετάστηκαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αλλαγή από την διατροφή των παμφάγων σε μια Μεσογειακή διατροφή ή διατροφή DASH, τόσο η διατροφική αξία, όσο και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα βελτιώνονταν. Επίσης, αν το ένα τρίτο των ατόμων που ακολουθούσαν την παμφάγο διατροφή άλλαζαν σε μια vegetarian διατροφή θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη 547 εκατομμυρίων χιλιομέτρων επιβατικών οχημάτων στον πλανήτη. Μάλιστα η τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον δηλώνει ότι το 34 % των εκπομπών ρύπων προέρχεται από την παραγωγή φαγητού, με την παραγωγή του βοδινού κρέατος να παράγει 8 με 10 φορές περισσότερους ρύπους σε σχέση με την παραγωγή κοτόπουλου και 20 φορές περισσότερους ρύπους σε σχέση με την παραγωγή οσπρίων και ξηρών καρπών.  Βλέπουμε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες πέρα από το πως επηρεάζουν την υγεία μας, έχουν και πολύ έντονη επίδραση στο περιβάλλον. Όλες οι τελευταίες περιβαλλοντολογικές εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν την ανάγκη να μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση κρέατος και σαφώς διατροφές όπως η keto και η paleo, που πέρα από την χαμηλή τους διατροφική αξία, έχουν και πολύ αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, στον πλανήτη και κατά επέκταση στο «σπίτι μας».

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: ScienceDirect