Πέρα από την χρονολογική μας ηλικία από την ημέρα που γεννιόμαστε, υπάρχει και η βιολογική μας ηλικία, η οποία προκύπτει από το γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων μας. Πιο συγκεκριμένα η βιολογική μας ηλικία προκύπτει από το μήκος των τελομερών, τα οποία βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας και όσο περισσότερες φορές ένα κύτταρο έχει διαιρεθεί τόσο μικρότερο είναι το μήκος των τελομερών του και τόσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία του σώματος μας. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση αλλά διάφοροι παράγοντες μπορεί να επισπεύσουν αυτή την διαδικασία και να οδηγήσουν σε πρώιμο θάνατο των κυττάρων αλλά και στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Michigan της Αμερικής πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην μειωμένη φθορά των τελομερών. Οι επιστήμονες μελέτησαν 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικιών 20 έως 65 από το 1999 έως το 2002 όπου συνέλεξαν πληροφορίες για τη συνήθη διατροφή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα τα οποία κατά κύριο λόγο η διατροφή τους αποτελούνταν από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως και φυτικής πρωτεΐνης με χαμηλή κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, κόκκινου και βιομηχανοποιημένου κρέατος παρουσίασαν πιο επιμηκυμένα τελομερή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν πιο εμφανή στις γυναίκες παρά στους άνδρες γιατί σε γενικές γραμμές οι άνδρες έχουν υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης και βιομηχανοποιημένου κρέατος σε σχέση με τις γυναίκες. Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την βιολογική μας ηλικία και είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην γενικότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών παρά να είμαστε προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή διατροφικά στοιχεία.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Oxford Academic