Είναι αποδεδειγμένο μέσα από επιστημονικές έρευνες ότι οι ενήλικες κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές όταν έχουν αρνητική ψυχολογία. Αρνητικά συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, ο θυμός ή και η βαρεμάρα οδηγούν στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες αλλά φαίνεται να επηρεάζει και τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Προηγούμενες έρευνες που μελέτησαν την επίδραση αρνητικών συναισθημάτων στα παιδιά στηρίζονταν στους γονείς να δηλώσουν επαρκώς την έγκυρη κατανάλωση φαγητού των παιδιών τους. Στην συγκεκριμένη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας οι επιστήμονες μέτρησαν οι ίδιοι την κατανάλωση των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ μελέτησαν την επίδραση των θετικών συναισθημάτων στην κατανάλωση του φαγητού. Στην έρευνα συμμετείχαν 91 παιδιά ηλικιών μεταξύ 4,5 και 9 ετών και με την χρήση μιας κλασσικής παιδικής ταινίας του Disney (The Lion King) χώρισαν τα παιδιά σε διαφορετικά γκρουπ τα οποία παρακολούθησαν μια θλιβερή σκηνή από την ταινία, μια χαρούμενη σκηνή και μια που δεν μετέδιδε κανένα συναίσθημα. Αφού τα παιδιά είδαν την σκηνή που επιλέχτηκε για αυτά οι επιστήμονες τους παρουσίασαν 2 διαφορετικά σνακ, σοκολατούχα γλυκά ή ένα αλμυρό σνακ για παιδιά. Τα παιδιά που παρακολούθησαν την θλιβερή σκηνή έφαγαν περισσότερη σοκολάτα από όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τα παιδιά που παρακολούθησαν την χαρούμενη σκηνή έφαγαν περισσότερη σοκολάτα από τα παιδιά που είδαν την μη συναισθηματική σκηνή. Το αλμυρό σνακ καταναλώθηκε περισσότερο από τα παιδιά που είδαν την μη συναισθηματική σκηνή, λιγότερο καταναλώθηκε από τα παιδιά που είδαν την χαρούμενη σκηνή και ακόμα λιγότερο από τα παιδιά που είδαν την θλιβερή σκηνή. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ασχέτως του βάρους των παιδιών και ασχέτως του φύλου. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα παιδιά στις πολύ μικρές ηλικίες έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την κατανάλωση των θερμίδων τους. Μωρά παιδιά που τους αυξάνουν την θερμιδική αξία της βρεφικής τους φόρμουλας μειώνουν την κατανάλωση που κάνουν. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που τους δίνετε ένα σνακ προ φαγητού έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν τόσο, ώστε όταν έρθει η ώρα του φαγητού να μην είναι ούτε πολύ πεινασμένα, ούτε να αισθάνονται χορτάτα. Μεγαλώνοντας τα παιδιά επηρεάζονται από τον κοινωνικό περίγυρο και καταλήγουν να καταναλώνουν όλο το φαγητό που τους δίνεται. Επίσης, όταν κάτι θεωρείται απαγορευτικό από τους γονείς για τα παιδιά να καταναλώσουν, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να το καταναλώσουν οδηγούνται σε μορφές υπερκατανάλωσης. Πέρα από το γεγονός ότι τα παιδιά μπορεί να αντιγράψουν τους ενήλικες στην συμπεριφορά της συναισθηματικής υπερκατανάλωσης φαγητού, πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς προσπαθούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους χρησιμοποιώντας το φαγητό. Οι ηλικίες παιδιών μεταξύ 3 με 5 ετών είναι οι πιο σημαντικές για να θέσουμε υγιείς βάσεις για τους μελλοντικούς ενήλικες και να τα βοηθήσουμε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον με το φαγητό και την συναισθηματική υπερκατανάλωση.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian