Πόσο απολαυστικό είναι για κάποιους ο συνδυασμός ενός burger ή ένα σουβλάκι με το αγαπημένο τους αναψυκτικό; Δυστυχώς για αυτούς τα νέα που προκύπτουν από μια νέα έρευνα του κέντρου έρευνας USDA της Αμερικής δεν είναι και πολύ θετικά σε ότι αφορά την επίδραση που έχει στο μεταβολισμό μας ο συνδυασμός υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης και ζάχαρης. Οι επιστήμονες μελέτησαν 27 ενήλικες φυσιολογικού βάρους και με μέση ηλικία τα 23 έτη. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ερευνητικό κέντρο σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις για 24 ώρες. Στην κάθε επίσκεψη οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 2 γεύματα που περιείχαν 500 θερμίδες και 17 γραμμάρια λίπος έκαστος. Στην μια εκ των δυο επισκέψεων τα γεύματα περιείχαν 15 % πρωτεΐνη και στην άλλη 30 % πρωτεΐνη, με μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων εφόσον το λίπος ήταν σταθερό και η πρωτεΐνη αυξημένη. Επίσης, στο ένα εκ των δύο γευμάτων οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα αναψυκτικό με ζάχαρη και στις δύο επισκέψεις τους στο ερευνητικό κέντρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του αναψυκτικού μείωσε την διάσπαση του λίπους μετά το γεύμα κατά 8 %. Ο συνδυασμός ζάχαρης με ένα γεύμα με πρωτεϊνική σύσταση στο 15 % μείωσε κατά μέσω όρο την διάσπαση του λίπους κατά 7,2 γραμμάρια, ενώ η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης στο 30 % σε συνδυασμό με την ζάχαρη του αναψυκτικού μείωσε την διάσπαση του λίπους κατά 12,6 γραμμάρια. Επίσης, οι συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση του γεύματος με το αναψυκτικό δήλωσαν πιο άμεση πείνα και ανάγκη για κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Συνεπώς, ο συνδυασμός ζάχαρης και πρωτεΐνης στο γεύμα μειώνει την διάσπαση του λίπους και το αίσθημα του κορεσμού μετά την κατανάλωση του γεύματος.
Νικόλαος Καραγιάννης BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian