Επιστήμονες από το ερευνητικό πανεπιστήμιο Florida Atlantic της Αμερικής παρουσίασαν πρόσφατα μια ανασκόπηση σχετικά με τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Οι επιστήμονες ορμώμενοι από την μείωση του προσδόκιμου ζωής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες, δεν μπορούν παρά να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου από την υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Στην σύγχρονη εποχή υπολογίζεται ότι η διατροφή των ενηλίκων απαρτίζεται κατά 60 % από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, ενώ αυτή των ανηλίκων φτάνει και στο 70 %. Ζαχαρούχα ροφήματα, δημητριακά πρωινού, συσκευασμένα αλμυρά και γλυκά σνακ, βιομηχανοποιημένο κρέας / αλλαντικά και άλλα εμπεριέχουν εκατοντάδες χημικά συστατικά τα οποία δεν σχετίζονται με την ανθρώπινη φυσιολογία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Έλαια, λίπη, ζάχαρη, άμυλο, αλάτι καθώς και γαλακτωματοποιητές όπως καραγενάνη, μονο- και διγλυκερίδια, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, πολυσορβικό και λεκιθίνη σόγιας απαρτίζουν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μειώνοντας καθολικά την διατροφική πληρότητα, ενώ εισάγουν στην καθημερινότητα χημικά στοιχεία τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή στην υγεία μας. Τα φυσικά τρόφιμα απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο χώνεψης καθώς είναι μια αναποτελεσματική διαδικασία που παρέχει λιγότερες θερμίδες στο σώμα με χαμηλότερα γλυκαιμικά φορτία και μειωμένη αύξηση λιποπρωτεϊνών πλούσιες σε τριγλυκερίδια, που συνεισφέρουν στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ακόμα και αν δεν εμπεριείχαν τα χημικά πρόσθετα πάλι θα οδηγούσαν σε υπερφαγία που θα προκαλούσε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα.
Τα χημικά και οι γαλακτωματοποιητές που εμπεριέχουν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα δεν μπορούν να απορροφηθούν στην πληρότητα τους από το ανθρώπινο έντερο αλλά αποτελούν τρόφιμο για τους μικροοργανισμούς που συμβιώνουν μαζί μας μέσα σε αυτό επηρεάζοντας αρνητικά τους πληθυσμούς του μικροβιώματος μας. Προσθετικά όπως η μαλτοδεξτρίνη προκαλεί την δημιουργία ενός βλεννώδους στρώματος που ευνοεί την ανάπτυξη κάποιων βακτηριδίων που βρίσκουμε σε πληθώρα σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Έρευνες σε ανθρώπους αλλά και ποντίκια που γίνονταν κατανάλωση χημικών που εμπεριέχουν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα όπως καραγενάνη, πολυσορβικό-80 και κόμμι κυτταρίνης πυροδότησαν ανοσολογικές αντιδράσεις. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση καρκινογένεσης στο έντερο σε νεότερους ενήλικες, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, καθώς και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού.
Όπως αργά και σταδιακά αναγνωρίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα οι κίνδυνοι του καπνίσματος και η πολιτεία αντιτάχθηκε στις ισχυρές καπνοβιομηχανίες με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που καπνίζει, έτσι και τώρα θα πρέπει να αντιτεθούν όλοι στις ακόμα ισχυρότερες βιομηχανίες τροφίμων έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αυτής της «πλαστικής» διατροφής. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο φυσικά τρόφιμα και η διατροφή μας πρέπει να απαρτίζεται μόνο από αυτά.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian