Άτομα τα οποία έχουν υψηλή κατανάλωση ουσιών όπως οι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, οι οποίες εμπεριέχονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κρασί, παρουσιάζουν μειωμένη φθορά στην ικανότητα της μνήμης τους, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Rush του Σικάγου της Αμερικής. Οι φλαβονόλες ανήκουν στα φλαβονοειδή, που είναι μια ομάδα φυτοχημικών ουσιών που εμπεριέχουν οι φυτικές χρωστικές και έχουν εντόνως θετική επίδραση στην υγεία μας. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 961 άτομα με μέση ηλικία τα 81 έτη και χωρίς να πάσχουν από άνοια. Οι επιστήμονες μελέτησαν αυτό το γκρουπ για μια περίοδο 7 ετών και ετησίως οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, καθώς εκτέλεσαν διαφορετικά γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης. Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν από τους επιστήμονες σε 5 διαφορετικά γκρουπ βάση της συνήθης ημερήσιας κατανάλωσης φλαβονολών. Η μέση ημερήσια κατανάλωση φλαβονολών των συμμετεχόντων ήταν τα 10 mg, όπου 5 mg ήταν η χαμηλότερη και 15 mg η υψηλότερη. Περαιτέρω οι επιστήμονες απέδωσαν το μέσω σκορ που πέτυχαν οι συμμετέχοντες μέσα από τα γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης, με σκορ 0,5 για άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα γνωστικό πρόβλημα, με σκορ 0,2 για άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση και -0,5 για άτομα τα οποία πάσχουν από Αλτσχάϊμερ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση φλαβονολών επέδειξαν και την χαμηλότερη εξασθένηση των γνωστικών τους ικανοτήτων. Περαιτέρω οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση τεσσάρων διαφορετικών φλαβονολών και πιο συγκεκριμένα την καμπφερόλη, την κερσετίνη, την μυρικετίνη και την ισοραμνετίνη από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση καμπφερόλης, με κύριες πηγές το λάχανο, τα φασόλια, το τσάι, στο σπανάκι και το μπρόκολο, παρουσίασαν την χαμηλότερη φθορά στις γνωστικές τους ικανότητες. Η αυξημένη κατανάλωση μυρικετίνης, με κύριες πηγές το τσάι, το κρασί, το λάχανο και η ντομάτα, παρουσίασε την δεύτερη χαμηλότερη φθορά στις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Η αυξημένη κατανάλωση κερσετίνης, με κύριες πηγές την ντομάτα, το λάχανο, το μήλο, και το τσάι, παρουσίασε την τρίτη χαμηλότερη φθορά στις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση ισοραμνετίνης, με κύριες πηγές το αχλάδι, το ελαιόλαδο, το κρασί και η σάλτσα ντομάτας, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Αν και η έρευνα δεν επεξηγεί πως ακριβώς οι φλαβονόλες καθυστερούν την φθορά των γνωστικών ικανοτήτων σε τόσο μεγάλες ηλικίες, αποδεικνύει όμως την σημαντικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών στην διατροφή μας, κατατάσσοντας αυτές τις ουσίες ως το κορυφαίο διατροφικό στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή απαραίτητο για ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Neurology