Η Μεσογειακή διατροφή στηρίζεται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, ελαιολάδου, ψαριών και λευκού κρέατος κατά κύριο λόγω. Είναι γνωστό ότι είναι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μας παρέχουν προστασία από χημικές ουσίες όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες, που φέρουν υψηλή ενέργεια και καταστρέφουν το γενετικό υλικό του κυττάρου με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις καρκινογενέσεις. Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα για 17 χρόνια από 6 διαφορετικές πολιτείες και 2 διαφορετικές πόλεις της Αμερικής. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες σε ότι αφορά την διατροφή των συμμετεχόντων και κατά πόσο σχετική ήταν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής καθώς και την έκθεση των συμμετεχόντων σε τρεις διαφορετικές ουσίες που συνήθως βρίσκουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα και σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία ακολουθούσαν περισσότερο την Μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν πολύ λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας και νοσηρότητας σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν πιστά το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 10 ppb (parts per billion) αύξηση των ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα οι πιθανότητες θνησιμότητας αυξάνονταν για αυτούς που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή κατά 2 % ενώ για τους υπόλοιπους 5 %, ενώ σε ότι αφορά τις πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα για αυτούς που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή ήταν στο 5 % ενώ για τους υπόλοιπους στο 17 %. Βλέπουμε λοιπόν πως η πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες Μεσογειακή διατροφή παρέχει προστασία από την καταστροφική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Η συγκεκριμένη έρευνα κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι μέγιστης σημασίας ειδικά για την πόλη του Βόλου, όπου έχουμε μείζων πρόβλημα με την αιθαλομίχλη και την καύση των σκουπιδιών, και αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει προστασία στην τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αδήριτη ανάγκη να υιοθετηθεί από όλους απαρέγκλιτα.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday