Πρόσφατη έρευνα από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σικάγου της Αμερικής έδειξε ότι άτομα τα οποία παρουσιάζουν ανεπάρκεια στα επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκαν 489 ασθενείς οι οποίοι είχαν εξεταστεί αιματολογικά για επάρκεια βιταμίνης D και μέσα στους επόμενους 12 το πολύ μήνες εξετάστηκαν για κορονοϊό. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που παρουσίασαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και δεν έλαβαν συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό σε σχέση με τους ασθενής που παρουσίασαν επάρκεια βιταμίνης D. Είναι γνωστό ότι η δράση της βιταμίνης D σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και η έλλειψη αυτής στο παρελθόν έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες που να μελετούν την επίδραση της βιταμίνης D τόσο στην μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης από κορονοϊό, όσο και στην μείωση των συμπτωμάτων των πασχόντων από κορονοϊό. Διατροφικά μπορούμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση της βιταμίνης D αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια, το τόφου.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: JAMA Network