Μια πρόσφατη έρευνα από το ογκολογικό κέντρο του πανεπιστήμιου του Τέξας της Αμερικής έδειξε ότι ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μειωμένη εξέλιξη της ασθένειας τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν 410 άνδρες με καρκίνο του προστάτη ομάδας 1 ή 2 βαθμού Gleason (βαθμός κακοήθειας του καρκίνου του προστάτη με 1 το πιο χαμηλό και 5 το πιο υψηλό) με μέση ηλικία τα 64 έτη, εκ των οποίων το 15 % ήταν διαβητικοί και το 44 % έκανε χρήση στατίνων (φάρμακα για την μείωση των λιπιδίων στο αίμα). Οι συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας διαγνώστηκαν με βιοψία του προστάτη και μετά κάθε 6 μήνες έλεγχαν τα επίπεδα PSA και τεστοστερόνης στο αίμα. Επίσης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με το οποίο οι επιστήμονες μπόρεσαν να ‘βαθμολογήσουν/σκοράρουν’ κατά πόσο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσο πιο υψηλά βαθμολογήθηκαν οι συμμετέχοντες στο σκορ της Μεσογειακής διατροφής, τόσο χαμηλότερες ήταν οι πιθανότητες τους να εξελιχθεί ο καρκίνος του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα για κάθε βαθμό στο σκορ της Μεσογειακής διατροφής υπήρχε μια αντιστοιχία της τάξης του 10 % να μην εξελιχθεί η νόσος των συμμετεχόντων. Βλέπουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, ψαριών, οσπρίων και ελαιόλαδου δεν έχει μόνο καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά συμβάλει ενεργά και στην μείωση της εξέλιξης ενός από τους πιο κοινούς καρκίνους για τους άνδρες στο κόσμο, τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια. Οι θεραπείες που χρειάζεται να ακολουθήσουν άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της καθημερινότητας τους καθώς και την σεξουαλική τους ζωή. Το ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου τους σαφέστατα είναι κάτι πολύ θετικό. Μεγαλύτερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να εδραιωθούν αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα, αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την κορυφαία διατροφή στον πλανήτη.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil Διαιτολόγος – Dietitian